Novinari koji rade za MSN trenutno se bave objavljivanjem priča medijskih organizacija, odabirom naslova i fotografija. Međutim, ove poslove i zadatke sada preuzima umjetna inteligencija, javlja BBC.

Foto: Shutterstock

Iz Microsofta su kazali da je ovaj potez dio novih načina poslovanja kompanije.

“Kao i sve kompanije, redovno ocjenjujemo naše poslovanje. To može rezultirati povećanim ulaganjima na nekim mjestima i, s vremena na vrijeme, preusmjeravanjem prema drugim oblicima poslovanja. Nove odluke nisu rezultat trenutne pandemije”, kazali su iz Microsofta.

Microsoft, kao i neke druge tehnološke kompanije, novinskim organizacijama plaća korištenje njihovog sadržaja za potrebe održavanja MSN web stranice. Ipak, do sada je zapošljavao novinare koji su odlučivali koje priče će preuzimati te na koji način će ih prikazivati.

Shodno novoj odluci, oko 50 novinara ili proizvođača vijesti, kako je navedeno u njihovim ugovorima, ostaju bez posla krajem jula, izvijestio je Seattle Times. Microsoft će zadržati jedino manji tim novinara koji su bili u stalnom radnom odnosu.

“Demoralizirajuće je misliti da nas mogu zamijeniti mašine, ali eto izgleda da mogu”, rekao je jedan od novinara koji će biti otpušten.

Pojedini novinari upozorili su da umjetna inteligencija možda nije u potpunosti upoznata sa strogim uređivačkim smjernicama, što bi moglo dovesti do plasiranja neprikladnih priča na MSN-ovoj stranici.

“Provodim sve vrijeme čitajući o tome kako će automatizacija i AI preuzeti sve naše poslove, a sada preuzima moj”, izjavio je još jedan novinar koji ostaje bez posla.

Microsoft je jedna od mnogih tehnoloških kompanija koje eksperimentiraju s oblicima takozvanog robotskog novinarstva kako bi smanjile troškove.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve