Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Meta planira novi Facebook, samo bez slika

Kompanija Meta razmišlja o novoj društvenoj mreži, koja ima slične principe rada kao Twitter Ilona Maska

Predstavnik kompanije je izjavio da Meta razmatra novu decentralizovanu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih poruka, sličnu onome što nudi Twitter.

Nakon tihog odustajanja od metaverzuma, kompanija Meta razmišlja o novoj društvenoj mreži, koja ima slične principe rada kao Twitter Ilona Maska.

U zvaničnoj izjavi za Reuters, predstavnik kompanije Meta je rekao: „Istražujemo samostalnu decentralizovanu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih poruka. Vjerujemo da postoji prilika za poseban prostor gdje kreatori i javne ličnosti mogu da dele pravovremene novosti o svojim interesovanjima.“

Ovu vijest je jutros objavio indijski sajt za poslovne vijesti Moneycontrol.com je prvi objavio tu vijest, pozivajući se na svoje izvore. U izvještaju se navodi da će nova Meta aplikacija podržati ActivityPub, decentralizovani protokol društvenih mreža koji pokreće Mastodon, rivala Twitter mreže, koji je doživio popularnost kada je Twitter povukao nekoliko vrlo diskutabilnih poteza.

Interesantno je naglasiti da su Twitter i Facebook mreže koje su pod kontrolom jedne kompanije, dok su decentralizovane platforme, kao što je Mastodon – decentralizovane – instalirane na hiljadama kompjuterskih servera, i njih uglavnom vode administratori volonteri koji zajedno udružuju svoje sisteme.

Nova Meta aplikacija bi najvjerovatnije bila brendirana pod Instagram kapom, što bi omogućilo jednostavno registrovanje i prijavljivanje preko postojećih naloga, navodi se u izvještaju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve