Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Maskovoj kompaniji odobreno testiranje moždanih čipova na ljudima

Odobrenje je dala Agencija za hranu i ljekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA), a riječ je o čipovima – implantatima kojima se želi omogućiti da osobe s invaliditetom ponovo budu pokretne, i to povezivanjem mozga i računara

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu multimilijardera Ilona Maska, saopštila je kako je dobila odobrenje za testiranje moždanih čipova na ljudima .

Odobrenje je dala Agencija za hranu i ljekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA), a riječ je o čipovima – implantatima kojima se želi omogućiti da osobe s invaliditetom ponovo budu pokretne, i to povezivanjem mozga i računara.

Neuralink još ne namjerava skoro pozivati one koji bi dobrovoljno učestvovali u testiranju. Prethodni Maskovi pokušaji početka testiranja bili su neuspješni.

FDA je ranije odbio zahtjev za testiranje iz bezbjedonosnih razloga. Maskova kompanija se nada da će pomoći u liječenju stanja kao što su paraliza i sljepilo. Čipovi, koji su testirani na majmunima, napravljeni su tako da tumače moždane signale i prenose ih preko Bluetootha.

Najavljeno je da će testiranja biti opsežna kako bi se savladali tehnološki i etički izazovi, a kako bi čipovi bili što dostupniji. Neuralink, koja je osnovana 2016., više puta je precijenila brzinu razvoja ovih čipova.

Prvobitni cilj je bio da se u ljudski mozak počnu ugrađivati 2020., a potom je rečeno da će se to desiti 2022. Kompanija je negirala navode da je tokom testiranja narušila dobrobit životinja.

Neuralinkova najava o testiranju moždanih čipova na ljudima je uslijedila nakon nedavne objave švajcarskih istraživača.

Naime, objavljeno je da je paralizovani Holanđanin mogao hodati zahvaljujući čipu koji bežično prenosi misli na njegove noge i stopala, prenosi BBC.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve