Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

LinkedIn onemogućava alat za ciljane oglase kako bi se uskladio sa pravilima EU

Ovaj potez kompanije uslijedio je nakon žalbe civilnih organizacija Evropskoj komisiji, koja takođe djeluje kao tehnološki nadzornik za blok od 27 zemalja

LinkedIn je prekinuo upotrebu alata koji mu omogućava korišćenje osjetljivih ličnih podataka za ciljano oglašavanje. Na taj način želi da se uskladi sa pravilima EU o online sadržaju.

Ovaj potez kompanije uslijedio je nakon žalbe civilnih organizacija Evropskoj komisiji, koja takođe djeluje kao tehnološki nadzornik za blok od 27 zemalja. Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), online posrednici su dužni da korisnicima daju veću kontrolu nad korišćenjem njihovih podataka. Takođe, potrebno da imaju opciju da isključe personalizovani sadržaj.

Kompanijama nije dozvoljeno da koriste osjetljive lične podatke. U to spadaju podaci kao što su rasa, seksualna orijentacija ili politička mišljenja za ciljane oglase. Komisija je u martu poslala zahtjev za informacijama LinkedIn-u. Grupe su navele da alat može omogućiti oglašivačima da ciljaju korisnike LinkedIn-a. I to na osnovu rasnog ili etničkog porijekla, političkih mišljenja i drugih ličnih podataka zbog članstva u LinkedIn grupama.

“Odlučili smo da prilagodimo te alate. Uklonćemo mogućnost kreiranja reklamne publike u Evropi koja koristi članstvo u LinkedIn grupama kao ulazni podatak,” rekao je potpredsjednik LinkedIna Patrick Corrigan.

“Napravili smo ovu promjenu kako bismo spriječili svaku zabludu da bi oglasi evropskim članovima mogli biti indirektno ciljani na osnovu posebnih kategorija podataka ili povezanih kategorija profilisanja,”. Šef industrije EU Thierry Breton pozdravio je ovaj potez.

“Komisija će pratiti efektivnu primenu javnog obećanja LinkedIn-a kako bi se osigurala potpuna usklađenost sa DSA,”. Podnosioci žalbi, Evropska digitalna prava (EDRi), Gesellschaft für Freiheitsrechte (GFF), Global Witness i Bits of Freedom, pozdravili su potez LinkedIna.

“Prinuđeni od strane Evrope da djeluje, LinkedIn sada mora proširiti ovu politiku na korisnike širom svijeta. Zatim, mora osigurati da nijesu samo oni u Evropi zaštićeni od invazivnog ciljanja oglasa,” navela je Nienke Palstra iz Global Witnessa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve