Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Legendarni Doom sada možete da igrate i na teletekstu

Sve detalje ovog načina igranja Dooma, tj. njegovog prikaza u bazičnom teletekstu, autor je opisao na GitHubu, gdje je dao i uputstva svim entuzijastima koji bi željeli i u sopstvenoj izvedbi da probaju da pokrenu jednu ovakvu retro igru

Ako ste pomislili da više ne postoji komad hardvera na kojem neko nije uspio da zaigra legendarni FPS Doom, prevarili ste se. Jedan entuzijast je sada sada uspio da ga pokrene i uz pomoć prastarog CRT televizora.

Teletekst, standard za prikaz teksta i rudimentarnih grafika na TV ekranima, nastao je još 1970. godine. Iako su njegove funkcije odavno preuzeli internet servisi, u mnogim zemljama je i dalje u upotrebi. Svoju slavu je stekao 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka, kada je služio za isporuku informacija u stvarnom vremenu, a uz interaktivne funkcije mogao je da “vrti” čak i neke osnovne i grafički ne pretjerano zahtjevne igre.

S druge strane, Doom je FPS igra nastala 1993. godine, upravo u doba velike popularnosti teleteksta. Ali, tek sada, 30 godina nakon toga, neko se dosjetio da spoji ta dva i – zaigra Doom u grafičkom okruženju teleteksta. Da bi utisak bio još bolji i potpuno retro, igranje je odrađeno na prastarom malenom CRT televizoru, i to – prilično nevjerovatno – uz pomoć daljinskog upravljača kao kontrolera.

Autor ovog neobičnog spoja je korisnik YouTubea sa nadimkom lukneu, kojem je ovo prvi eksperiment pokazan na toj platformi, pa o njemu nemamo nikakvih dodatnih informacija.

Ali, o Doomu na teletekstu, srećom, imamo pomalo tehničkih detalja. Autor piše da se ovdje igra ne “vrti” na samom TV uređaju ili unutar teletekstovog interfejsa, budući da je ovaj standard prilagođen samo za jednosmjerni protok podataka – tj. samo za prikazivanje dobijenog sadržaja, i to u rezoluciji od 25 redova s po 40 znakova.

Možete da probate i sami

Iz tog razloga za izvođenje programa zadužen je prateći laptop s Linuxom, koji podatke šalje teletekstu samo na renderovanje i prikaz. Podaci televizoru pristižu u paketima, koji sadrže prikaz aktualnog frejma na ekranu i statusne trake, na kojoj se vide trenutna stanja zdravlja, municije, oružja i ostali podaci bitni za igranje. Najviša moguća rezolucija koja može da se prikaže na ovaj način je 78×50 piksela, a koliko je Doom na toj rezoluciji igriv – uvjerite se u priloženom videu.

Sve detalje ovog načina igranja Dooma, tj. njegovog prikaza u bazičnom teletekstu, autor je opisao na GitHubu, gdje je dao i uputstva svim entuzijastima koji bi željeli i u sopstvenoj izvedbi da probaju da pokrenu jednu ovakvu retro igru.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve