Ovih dana mnogi od nas nesumnjivo stalno provjeravaju vijesti vezane za koronavirus. Takođe vidimo mnogo popup informacija na društvenim mrežama, mejlovima, proslijeđene WhatsApp poruke i tako dalje. Međutim, čini se da sajber kriminalci sada koriste našu potrebu za informacijama da otmu naše računare.

Ilustracija

Pazite se lažnih dokumenata

Prema tome, otkrili su da na internetu postoje lažni dokumenti vezani za koronavirus. Na primjer, neki od ovih lažnih dokumenata prerušeni su u izvještaj o situaciji i šalju se putem e-maila. Kada se dokument otvori, malver se pokreće, a ransomware se instalira na računar korisnika.

Potom ransomware traži da korisnici plate napadaču određenu sumu da bi otključali njihove datoteke i računar. Neki od ovih dokumenata mogu čak biti alarmantni, jer u osnovi govore korisniku da su mogli stupiti u kontakt sa nekim ko je bio zaražen, pa će sada morati da odštampaju priloženi dokument, primoravajući ih da otvore dokument u procesu.

Ovo je posebno ozbiljno jer, pošto mnogi ljudi sada rade kod kuće, na raspolaganju je mnogo osjetljivih informacija koje ne moraju biti i dobro zaštićene. Nedavni izvještaj je čak otkrio da Apple omogućava odabranim zaposlenima da rade na nenajavljenim proizvodima od kuće, a pretpostavljamo da kompanija definitivno ne želi da njihovi proizvodi procure na takav način.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve