Kamere za detektovanje i prepoznavanje lica završile su fazu testiranja u okviru Metropolitan policije, tako da će uskoro biti integrisane u policijski posao, te živote građana Londona.

Policija tvrdi da je tehnologija pouzdana (Foto: TOLGA AKMEN/AFP via Getty Images)

Kamere će najprije biti postavljene na mjesta koja su popularna među turistima, ali i u velike šoping centre, a svaka jedinica će prvo tragati za licima koji se nalaze na listama najtraženijih kriminalaca. Pošto kamere budu detektovale neko od traženih lica o tome će biti obavještene najbliža policijska patrola, čiji je zadatak da osumnjičenog potom legitimiše, te ga, ukoliko se ispostavi da je kamera bila u pravu, i uhapsi. Tako se, kako tvrde iz policije, radi o korisnim alatima, koji će policajce upućivati ka sumnjivim licima koja samostalno možda ne bi primjetili.

Čini se da tehnologija sve više zalazi u oblast zaštite građana, a upotreba naprednih sigurnosnih kamera je u početku bila ograničena samo na velika okupljanja, poput koncerata i fudbalskih utakmica. Takva praksa je bila prilično kritikovana, a najprije zbog toga što se čak 81% od ukupnog broja poklapanja pokazalo kao netačno. Policija ipak tvrdi da je tehnologija pouzdana, ali je borci za ljudska prava opisuju kao kršenje građanskih sloboda.

Komentari

avatar