Nedjelja, 9 Maja, 2021
Rubrika:

Korona virus izazov za evropske provajdere interneta

Rad od kuće, zatvaranje škola i univerziteta i izolacija zbog korona virusa izazvali su u djelovima Evrope nezabilježeni pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije, pa su u pojedinim zemljama provajderi pozvali korisnike da se ponašaju racionalno kako bi se izbjegao kolaps sistema

Rad od kuće, zatvaranje škola i univerziteta i izolacija zbog korona virusa izazvali su u djelovima Evrope nezabilježeni pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije, pa su u pojedinim zemljama provajderi pozvali korisnike da se ponašaju racionalno kako bi se izbjegao kolaps sistema.

foto AFP

Zapadnoevropski provajderi telekomunikacionih usluga ipak tvrde da mogu da izađu na kraj sa povećanim internet saobraćajem, ali i da rade na tome da povećaju svoje kapacitete, prenose evropski mediji.

U njemačkom data centru DE-CIX (Commercial Internet Exchange) u Frankfurtu, drugom po protoku informacija internet čvoru na svijetu i najvažnijoj interkonekcijskoj platformi u Evropi, 15. marta uveče zabilježen je novi svetski rekord u protoku informacija od 9,1 terabita u sekundi.

Predstavnici DE-CIX centra ; ipak tvrde da bi mogli da obezbijede neophodnu frekvencijsku širinu za besprekornu interkonekciju čak i kada bi sva preduzeća u Evropi prešla na rad od kuće.

I svi vodeći provajderi tekomunikacionih usluga u Nemačkoj takođe kažu da su pripremljeni za moguće veće opterećenje mreža.

Portparol Nemačkog telekoma (Dojče telekom) izjavio je za list Handelsblat (Handelsblatt) da je ta kompanija još u januaru pripremila planove za vanrednu situaciju i eventualnu pandemiju i da je glavni cilj da se očuva funkiconisanje infrastrukture, a da za sada nema nekog posebnog opterećenja mreže.

Predstavnici Telekoma rekli su da u ponedjeljak, 16. marta, nijesu zabilježili značajniji rast protoka informacija kroz njihovu mrežu.

Predsjednik njemačkog IT udruženja “Bitkom” Ahim Berg (Achim) takođe misli da su mreže širokopojasnog interneta u Njemačkoj pripremljene za porast protoka informacija.

Berg je za Handelsblat rekao da obavljanje mnogih aktivnosti od kuće zbog korona virusa predstavlja izazov za mreže, ali da ne stvara obavezno i nove vrhove opterećenja, pošto se oni obično javljaju uveče, po završetku radnog vremena.

Berg je ocijenio da u Njemačkoj ne treba očekivati ni da drastične promjene u svakodnevnoj rutini zbog epidemije korona virusa negativno utiču na rad interneta, ali je upozorio da ipak treba pratiti situaciju.

On je pojasnio da se opterećenje mreže u najvećoj mjeri može pripisati video-strimingu. “Pikovi opterećenja mogu da se objasne tako što korisnici uveče, na primjer, onlajn gledaju svoju omiljenu seriju. Za to su mreže pripremljene i mogu to da podnesu”, kaže Berg.

Striming video snimaka čini oko 60% ukupnog protoka odataka. Prohtjevi rada od kuće i nastave preko interneta srazmjerno su skromni. Čak i video-konferencije su sa srazmjerno malim brzinama od 2 i 8 megabita u sekundi moguće bez problema, kazao je Berg.

I u Velikoj Britaniji telekomunikacione kompanije samouvjereno tvrde da mogu da izađu na kraj sa povećanom aktivnošću.

Britanski provajderi internet usluga (ISP) saopštili su da imaju planove za vanrednu situaciju i da mogu da se nose sa pojačanim pritiskom u radno vrijeme, uključujući i video-linkove i druge poslovne aplikacije za rad od kuće, prenio je BBC.

Mark Džekson (Jackson), urednik sajta ISP Rivju (Review) kaže da ne treba očekivati kolaps širokopojasnog interneta ili nešto slično, ali da je sasvim moguće smanjenje brzine interneta u vrijeme masovne upotrebe.

Prema Džeksonovim riječima, to usporavanje interneta biće ograničeno i različito u različitim djelovima zemlje, a zavisiće i od provajdera, iako su svi spremni da se uhvate ukoštac sa naglim porastom broja korisnika.

Zvaničnik britanske telekomunikacione kompanije BT Hauard Votson (Watson) izjavio je da širokopojasni internet te kompanije ima sasvim dovoljno kapaciteta da se izbori sa masovnim radom od kuće.

“Čak i kada bi teški protok informacija sa kojim se sada srijećemo uveče trajao tokom cijelog dana, i dalje postoji dovoljno kapaciteta da aplikacije za rad iz daljine mogu da teku istovremeno”, rekao je Votson.

Međutim, izgleda da Britanci vrijeme koje moraju da provedu kod kuće vole da ubijaju i igranjem igrica.

Najveća svjetska platforma za kompjuterske igrice Steam u nedjelju je u Britaniji zabilježila rekord sa više od 20 miliona igrača aktivnih u isto vrijeme.

Slična stvar zabilježena je i u Italiji koja je posebno teško pogođena epidemijom korona virusa i gdje je prinudna izolacija uvedena u mnogim oblastima na sjevernom, industrijski razvijenom dijelu zemlje.

Direktor Telekoma Italija Luiđi Gubitosi izjavio je da je njegova firma kod kablovskog interneta zabilježila porast aktivnosi od 70%, dijelom i zahvaljujući aplikacijama za igrice poput “Fortnajt” (Fortnite) i “Kol ov djuti” (Call of duty).

U Italiji je, međutim, pored interneta, zabilježene i značajan porast mobilnog saobraćaja.

Mobilna aplikacija Votsap saopštila je da je u Italiji zabilježen porast poruka i poziva od 20% u odnosu na isti period prošle godine, dok je Majkrosoft (Microsoft) zabilježio stopostotni porast upotrebe aplikacija koje se koriste za rad od kuće.

Španija ima jedan od najboljih širokopojasnih internet u Evropi. U toj zemlji ima više brzih optičkih kablova nego u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji zajedno, ali se pokazalo da ni takva mreža ne garantuje da ne može biti problema.

Vodeće španske telekomunikacione kompanije u zajedničkom proglasu su pozvale korisnike da u danima koji dolaze fer i razumno koriste internet i usluge mobilne telefonije.

U Španiji su telekomunikacione mreže već na iskušenju, ali se strahuje da će taj pritisak još porasti, s obzirom da je vlada proglasila vanredno stanje, zatvorila škole i fakultete, i da su mnogi poslodavci naložili zaposlenima da rade od kuće.

Prema pisanju medija, protok podataka kroz mreže telekomunikacionih kompanija porastao je proteklih dana za 40%, broj mobilnih poziva za 50%, a broj poruka preko mobilne aplikacije Votsap (WhatApp) porastao je petostruko.

Operateri su pozvali korisnike da u radno vrijeme daunlouduju samo dokumente koji su im u tom trenutku potrebni, da obimnije dokumente ne šalju u vidu atačmenta u mejlovima, već da šalju linkove ka tim dokumentima, da kada god je moguće koriste kopnene linije umjesto mobilnih uređaja, i da aplikacije koje služe za zabavu, za striming filmova ili igranje igrica, koriste izvan udarnih vremena.

Telekomunikacione kompanije u Španiji u međuvremenu pokušavaju da pojačaju kapacitete ugradnjom dodatne opreme i povećanjem kapaciteta postojećih servera, ali to će vjerovatno potrajati danima pa i nedjeljama.

Te aktivnosti se, prenose mediji, sprovode po uzoru na način kako se jačaju kapaciteti turističkih oblasti u vrijeme sezone odmora.

Najnovije

Mi nismo sami

za aktuelno.me piše: Željko Vukmirović Vjerovatno je da je trenutni crnogorski premijer Zdravko Krivokapić svojim odlukama, a i odlukama svojih ministara koje je aminovao, u priličnoj...

ĐE ĆE VAM DUŠA FRONTOVCI! Brutalna kampanja protiv ”mladih i hrabrih”, ostavite ”Ljalja” na...

Demokratski front i Demokrate čine konstituente nove vlasti, ali i pored toga odnosi među ova dva politička subjetka su daleko od idelanih. Štaviše, sukob...

U nedelju sunčano

Sjutra pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, na jugoistoku, tokom jutra ili prijepodneva, umjeren do pojačan, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha od 0 do 15,...

Razmatra ponudu: Raul ima poziv iz Bundeslige

Čelnici Ajntrahta voljeli bi od sljedeće sezone na klupi u ulozi trenera vide Raula Gonzalesa. Legenda Reala i španskog fudbala sa uspjehom radi sa mlađim...

Sve bolja epidemiološka situacija u Italiji

Značajno je bolja epidemiološka situacija u Italiji, velikim dijelom zahvaljujući masovnoj vakcinaciji protv kovida19, pola miliona osoba dnevno, piše list Fanpejdž. “Incidenca, to jest broj...

Najčitanije

Povezano

Evropska unija organizuje samit o ekonomskom oporavku od pandemije koronavirusa

Čelnici Evropske unije i veliki broj diplomata organizovaće danas samit u Portugalu koji za cilj ima rješavanje problema zapošljavanja, socijalne zaštite, ali i prijedloga...

Makron podržao inicijativu da vakcine protiv korone postanu svjetsko javno dobro

Francuski predsjednik Emanuel Makron podržao je odricanje od intelektualnog vlasništva nad vakcinama protiv covida-19 pošto je tu zamisao iznio njegov američki kolega Džo Bajden. “Naravno, moramo tu...

U Francuskoj pronađen indijski soj virusa

Indijski soj virusa korona detektovan je na kopnenom dijelu Francuske, rekao je direktor Agencije za zdravstvenu zaštitu departmana Nuvel-Akiten Benoa Elebod. "Identifikovali smo indijski soj...

Krivokapić: Poštujmo mjere

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da se epidemiološka situacija u državi stalno poboljšava i da je to odlična vijest za sve nas, posebno za...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve