Kompanija Wing napravila aplikaciju za kontrolu vazdušnog saobraćaja dronova

Sistem kontrole vazdušnog saobraćaja za dronove je nešto slično sistemu koji trenutno navodi avione nebom, a to je sada u fokusu brojnih tehnoloških kompanija koje primjenu dronova vide u gotovo svemu, od dostava do osiguranja vazdušnog prostora. Sada je kompanija Wing kreirala aplikaciju koja može poslužiti kao platforma za budući sistem

Foto: Pixabay

Sistem kontrole vazdušnog saobraćaja za dronove je nešto slično sistemu koji trenutno navodi avione nebom, a to je sada u fokusu brojnih tehnoloških kompanija koje primjenu dronova vide u gotovo svemu, od dostava do osiguranja vazdušnog prostora. Sada je kompanija Wing kreirala aplikaciju koja može poslužiti kao platforma za budući sistem.

Aplikacija je nazvana OpenSky te je odobrena za kontrolu i upravljanje letova dronova u Australiji, gdje je potpuno besplatna. Ranije ove godine je Wing dobio dozvolu za prvu uslugu dostave dronovima takođe u Australiji. Nova aplikacija je dostupna na Google Playu i Apple App Storeu, kao i na webu.

“Bez obzira na to da li ste osoba koja iz hobija voli letjeti ili poslovni korisnik koji koristi dron za istraživanje ili dostavljanje robe, aplikacija OpenSky omogućava da lako ustanovite gdje i kako letjeti zavisno od onoga što radite”, saopštio je Wing.

Za kompanije poput Winga robustan sistem upravljanja je ključan ukoliko žele ostvariti cilj, a to su hiljade malih dronova u vazduhu koji lete nisko i bez sudaranja, odnosno udaranja u drveće, objekte i slično. Brojne kompanije, uključujući AirMap i Iris Automation rade na sličnim sistemima kontrole vazdušnog saobraćaja.

Wing sarađuje s Američkom federalnom administracijom za avijaciju na uspostavljanju sistema dostave dronovima. Australija i Novi Zeland su ispred ostalih zemalja.

Komentari

avatar