Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Koliko je Incognito režim zaista inkognito?

Incognito režim je idealni alat koji omogućava pregledanje sajtova na osnovu kojih se može odrediti neki zdravstveni problem, politički stav, seksualna orijentacija ili pak želite da iznenadite nekoga poklonom, a ne želite da vas Google zasipa reklamama sajtova koje ste posjećivali

Prema riječima državnog tužioca savezne države Teksas, Kena Pakstona, pretraživač Google prikuplja korisničke podatke čak i kada koriste privatni režim za pretraživanje interneta. Zbog toga je podignuta optužnica protiv kompanije Alphabet (bivši Google).

Osnova za tužbu

Savezna država Vašington i okrug Kolumbija su državnim sudovima tokom januara tekuće godine podnijeli dvije zasebne tužbe protiv kompanije Alphabet. Ove dve tužbe baziraju se na neiskrenim praksama praćenja lokacije koje narušavaju privatnost korisnika.

Pakston je tim tužbama nedavno dodao i svoju optužnicu zbog Incognito režima Chrome pretraživača. Prema njegovim rečima, Google implicira kako pretraživanje interneta korišćenjem Incognito funkcionalnosti omogućava korisnicima iskustvo bez praćenja istorije njihove pretrage i lokacije. Međutim, čini se kako to baš i nije istina.

Incognito režim je idealni alat koji omogućava pregledanje sajtova na osnovu kojih se može odrediti neki zdravstveni problem, politički stav, seksualna orijentacija ili pak želite da iznenadite nekoga poklonom, a ne želite da vas Google zasipa reklamama sajtova koje ste posjećivali.

U stvarnosti, „Google prikuplja podatke koju su mu potrebni čak i dok internet pretražujete korišćenjem opcije za inkognito korišćenje“, kaže Pakston, a prenosi Reuters.

Private.jpg

Odgovor

Zvaničnici kompanije Alphabet odgovorili su na ove navode rekavši da je Pakston “Svoj slučaj izgradio na netačnim informacijama i zastarjelim ubeđenjima. Mi oduvijek radimo na unaprjeđivanju privatnosti korisnika i pružamo kvalitetna rješenja za kontrolu praćenja lokacije”. Manje-više standardni korporativni “nismo mi, stvarno” odgovor.

Mogućnost za uspjeh

Ima li nade za ovu tužbu? U januaru, sudija u saveznoj državi Arizoni odlučio je da se optužbe protiv kompanije Alphabet moraju iznijeti pred porotu. Dakle, tužba nije odbačena i očekuje se sudski proces.

Prema tome, možemo se nadati kako će i Ken Pakston uspjeti da i svoju tužbu iznese pred porotu i napravi makar mali pomak u boljem očuvanju privatnosti korisnika na internetu. Svaki pomak, makar i najmanji, u tom smjeru vrijedan je naše pažnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve