Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Ko je Do Kvon, jedan od najtraženijih ljudi u svijetu kriptovaluta koji je uhapšen u Podgorici?

Do Kvon, poznat kao ko-osnivač Terraform Labs (Terra, Luna), za kojim je raspisana potjernica zbog pronevjere 40 milijardi dolara uhapšen je u Podgorici

Prema informacijama Filipa Adžića, ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, koje su objavljene na Twitter mreži, Do Kvon (Do Kwon) je uhapšen na aerodromu u Podgorici. Za njim je raspisana potjernica zbog kolapsa ekosistema na kojem su funkcionisale Terra i Luna kriptovalute. U kolapsu ove kriptovalute procjenjuje se da je pronevjereno 40 milijardi dolara.

Za Do Kvonom je raspisana poternica u tri države: Južnoj Koreji, SAD i Singapuru. On je uhapšen na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a trenutno je u toku provjera identiteta.

Terra ekosistem je osnovao Do Kwon, bivši inženjer koji je radio u kompanijama Apple i Google. Terra je bio stablecoin, koji se držao vrijednosti od 1 dolara i koji je služio najviše za transakcije, zbog svoje stabilne vrijednosti, a pored Terra novčića, Luna je kriptovaluta nije imala stabilnu vrijednost, ali je pratila Terra novčić kao podrška.

Uz velika obećanja, kako to obično biva u svijetu kriptovaluta, vrijednost Luna novčića je u jednom trenutku dobacila do 120 USD u martu 2022. godine. Ubrzo se ispostavilo da je u pitanju klasična prevara i investitori su pojurili glavom bez obzira, spasavajući šta se moglo spasiti i smanjujući svoje gubitke u mjeri u kojoj je to bilo moguće, sve na štetu novih investitora koji su željeli da se obogate preko noći.

Do 16. maja Terra i Luna su potpuno propali, a mediji su cijelu priču proglasili klasičnom prevarom piramidalnog tipa, Do Kvon je nestao i za njim je raspisana potjernica. U jednom trenutku prošle godine pominjalo se da je viđen i u Srbiji, a s obzirom na to da je uhapšen na podgoričkom aerodromu, ni to sada ne djeluje kao nevjerovatna stvar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve