Kancelarija američke vlade zahtijeva dvogodišnje odlaganje Huawei zabrane

Zabrana, dio NDAA (National Defense Authorization Act), spriječava izvođače radova u vladi SAD da koriste opremu kompanije Huawei zbog zabrinutosti da bi se tehnologija mogla koristiti za špijuniranje Amerikanaca u ime kineske vlade

Kancelarija za upravljanje i budžet u Bijeloj kući (OMB) zatražila je od američkog kongresa da odloži zabranu koja federalnim ugovaračima zabranjuje korišćenje Huawei opreme. Zabrana, dio NDAA (National Defense Authorization Act), spriječava izvođače radova u vladi SAD da koriste opremu kompanije Huawei zbog zabrinutosti da bi se tehnologija mogla koristiti za špijuniranje Amerikanaca u ime kineske vlade.

Foto: AP/Mark Schiefelbein

Najnoviji zahtjev je formalno stigao u vidu pisma Russella T. Voughta, vršioca dužnosti direktora Kacelarije za upravljanje i budžet, i poslat je potpredsjedniku SAD (Mike Pence), kao i članovima kongresa, prenosi Benchmark.

“Radi se o obezbjeđivanju da kompanije koje posluju sa američkom vladom, ili dobijaju odobrenja i kredite na federalnom noivou, imaju vremena da se izvuku iz poslovanja sa kompanijom Huawei i drugim kineskim tehnološkim kompanijama navedenim u NDAA”, istakao je Jacob Wood, zvaničnik Bijele kuće za Wall Street Journal.

Svim agencijama federalne vlade biće zabranjeno da koriste Huawei opremu kasnije ove godine, ali zabrana za federalne izvođače i organizacije koje traže vladina odobrenja neće stupiti na snagu još dvije godine. Zahtijevano produženje od strane Bijele kuće za ugovarače bi zabranu produžilo na četiri godine.

Komentari

avatar