Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Kako vještačka inteligencija i neuronauka pomažu u stvaranju savršenog parfema

Parfemi mogu da budu napravljeni tako da izazovu emocionalne reakcije zahvaljujući sastojcima poznatim kao neuromirisi (neuroscents). Riječ je o mirisima za koje je biometrijskim mjerenjima pokazano da mogu da izazovu različita pozitivna osjećanja, kao što su smirenost, euforiju ili pospanost

Pravljenje parfema je umjetnost koja se može pratiti čak do antičke Grčke. Sada savremena industrija počinje da gleda dalje od svog nosa kako bi razvila mirise koji će nam se skoro sigurno svidjeti. I u ovoj oblasti, naravno, okreću se vještačkoj inteligenciji.

Parfemi mogu da budu napravljeni tako da izazovu emocionalne reakcije zahvaljujući sastojcima poznatim kao neuromirisi (neuroscents). Riječ je o mirisima za koje je biometrijskim mjerenjima pokazano da mogu da izazovu različita pozitivna osjećanja, kao što su smirenost, euforiju ili pospanost.

Ugo Fereira, istraživač na Institutu za biofiziku i biomedicinsko inženjerstvo u Lisabonu, mapira aktivnost mozga i odgovor na parfeme kako bi napravio bazu neuromirisa.

Kaže da je čulo mirisa fascinantno: „Uz vid i sluh možete zamisliti lice voljene osobe ili omiljenu melodiju. Teško je zamisliti miris iako (on) može da izazove bujicu emocija i uspomena“.

„Miris je najraznovrsnije čulo sa mnogo različitih receptora. Procjenjuje se da postoji oko 400 različitih porodica gena za mirisne receptore. Između ostalog, ove različite veze mogu objasniti kako možemo osjetiti miris straha ili pobjede“, objašnjava Fereira.

Mnogi kozmetički brendovi investiraju u istraživanja neuromirisa i tehnologiju koja se koristi u neuronauci, jer su mogućnosti stvaranja mirisa za koje je dokazano da se potrošači osećaju dobro očigledno velike.

„Loreal“ se udružio sa neurotehnološkom kompanijom „Emotiv“ kako bi kreirao „iskustvo“ za izbor mirisa. Tokom 2023., kupci u određenim prodavnicama kuće „Iv Sen Loran“ širom svijeta koristili su specijalne slušalicepovezane sa elektroencefalogramom (EEG) da bi otkrili koji mirisi im se dopadaju.

Dosadašnji rezultati pokazuju da je 95 odsto kupaca na ovaj način pronašlo pravi parfem.

Iz španske kompanije “Puig“ koja proizvodi parfeme navode da je bilo potrebno očitati 45 miliona snimaka aktivnosti mozga muškaraca starosti od 18 do 35 godina kako bi dotjerali kolonsku vodu Phantom od „Pako Rabana“, dodajući lavandu i limun u izvornu formulu kao rezultat svog istraživanja.

U parfemsku vodu Givenchy Irresistible – najnoviju verziju parfema Very Irresistible koji je bio bestseler posljednjih 20 godina – dodat je ekstrakt ruže nazvan „anti-morose”, izabran nakon biometrijskog istraživanja.

Dok mirisi koji se nalaze u širokoj prodaji mogu jedino tako da iskoriste ovu tehnologiju – da se svaki miris koji se prodaje na pet kontinenata dopadne širokoj publici – proizvođači takozvanih „niša“ parfema spravljaju ultralične formule.

Personalizovana šumeća kugla za kupanje (Bath Bomb) južnokorejske kompanije „Amorepacifik“, kreirana na osnovu biopodataka dobijenih u realnom vremenu od „bota za kupanje“ (bathbot), nažalost nije dostupna na međunarodnom tržištu, ali „Evri hjuman“ (EveriHuman) – algoritamska parfimerija sa sjedištem u Holandiji – pravi jedinstvene mirise za nekoliko minuta koristeći upitnik i algoritam.

Ovog mjeseca, kompanija je u svoju ponudu uvrstila i mirise za prostorije i sada posjetioci prodavnice nameštaja Moooi u Londonu mogu da gledaju njihovu mašinu u stilu Vilija Vonke u akciji.

Anahita Mekanik je suosnivač kompanije „Evri hjuman“ i prethodno je 20 godina radila u velikim modnim kućama koje se bave proizvodnjom parfema na poslovima razvoja i marketinga.

„Zainteresovala sam se za algoritamsku parfimeriju zbog pristupa koji ljudima pruža mogućnost da se direktno bave mirisom. Kao programer mirisa, ono što mi je bilo najfascinantnije je to da bi se za svaki lansiran miris napravilo na hiljade verzija i isto toliko odbacilo“, kaže Mekanikova.

„Procjena svih onih ‘nesavršenih’ ispitivanja koja nikada nisu stigla do potrošača – od kojih bi neki sigurno bili omiljeni – bila je srž procesa razvoja.”

No ovako dobijen parfem nije za svakoga. Televizijska novinarka i kolumnistkinja Kejti Pakrik kaže da bi voljela da „dizajnira sopstveni parfem isto koliko bi volela da gnječi grožđe za sopstveno vino“.

„Ostavite magiju umjetnicima“, dodaje. „Zašto nam treba kompjuter da nam kaže ono što naš nos već zna?

Slučajnost pronalaska novog omiljenog mirisa je rijedak trenutak milosti koji bi trebalo da dozvolimo sebi.”

Za Fereiru, magija dolazi iz same prirode mirisa.

„Svi smo upoznati sa upotrebom mirisa u kozmetici i aromaterapiji koja pozitivno utiče na naše raspoloženje, ali ove primjene bi mogle biti samo grebanje po površini terapeutskih prednosti molekula mirisa. Kako se miris može modulirati u zdravstvene ili druge svrhe je istraživanje koje traje nekoliko generacija.“

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve