Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Kako da provjerite zdravlje iPhone baterije, i kada je vrijeme da ih zamijenite?

Autonomija novog i telefona starog godinu-dvije nikada nije ista, a mi ćemo vam reći kako da provjerite zdravlje iPhone baterije i da li treba da je mijenjate

Od prije neki dan Apple je zvanično podigao cijene zamjene iPhone baterija, što nas previše ne pogađa jer kod nas ne postoji zvanična Apple prodavnica, već se iPhone telefoni i drugi Apple uređaji prodaju preko ovlašćenih prodavaca. Međutim, ako ste Apple korisnik, nije loše da iskoristite implementiranu opciju koja pokazuje zdravlje iPhone baterije. Ona se nalazi u iOS podešavanjima i lako se provjerava.

Zdravlje iPhone baterije

Za one koji svoj iPhone mijenjaju na svake godinu-dvije, ovo ne bi trebao da bude problem, ali za većinu nas koji to radimo kada nam istekne kredit za prethodni, zamjena baterije je legitimna opcija. Prosto, hemijski procesi i starenje baterije su neminovnost, pa ukoliko imate iPhone koji je 2021. godište ili stariji, valjalo bi provjeriti u kakvom je stanju vaša baterija.

  1. Otvorite Settings.
  2. Spustite listu na dolje i odaberite opciju Battery.
  3. Odaberite Battery Health & Charging
  4. Zdravlje baterije i njen maksimalni kapacitet su prikazani na vrhu

Kada je vrijeme za zamjenu baterije?

Apple kaže da su njihove baterije dizajnirane tako da zadrže do 80% svog kapaciteta nakon 500 ciklusa punjenja kada se koriste u normalnim uslovima. U zemljama u kojima Apple prodaje AppleCare paket, zamjena baterije je moguća u garanciji.

Kada iPhone baterija „padne“ ispod 80% svog prvobitnog kapaciteta, funkcija koja se zove Performance Management se može aktivirati automatski. Apple kaže da je u pitanju opcija koja spriječava da se telefon neočekivano isključi, ali ukoliko primjetite da vam telefon radi sporije nego inače, možda je bolje da ovu opciju isključite. Isključivanje se obavlja klikom na Disable dugme koje se nalazi na kraju teksta ispod Peak Performance Capability opcije.

Ugrađeni sistemi automatski prate zdravlje vaše baterije, pa ako vidite poruku koja kaže da je zdravlje baterije narušeno ili nepoznato, valjalo bi da potražite pomoć u nekom od ovlašćenih servisa, kako bi se utvrdilo šta je po sredi. U međuvremenu možete pročitati zvanični Apple dokument koji objašnjava sve u vezi baterija koje se koriste u njihovim uređajima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve