Japanke su počele masovno da skidaju sa interneta aplikaciju za mobilne telefone kako bi se zaštitile od seksualnog uznemiravanja u prepunim metroima u vrijeme špica.

Aplikaciju “Digi polis” napravila je tokijska policija prije tri godine, ali je opcija zastrašivanja zlostavljača dodata tek prije nekoliko mjeseci.

“Digi polis” su od tada sa interneta skinule stotine hiljada osoba, što je neobično za aplikaciju koju je razvila vlada.

U prepunim metroima i drugim javnim mjestima u Japanu žene se često suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem, ali su uglavnom previše uplašene da pozovu u pomoć zbog osjećaja stida.

Uz pomoć aplikacije, žrtve mogu da pritisnu na telefonu ikonicu “odbij zlostavljača” koja proizvodi poruku “Ovde je zlostavljač. Molim vas, pomozite”. Posle još jednog pritiska na ikonicu, glas neprestano ponavlja “Molim vas, prestanite!”

Nasilni zločini su rijetki u Japanu, ali je seksualno uznemiravanje, od dodirivanja žrtava do stavljanja ruke ispod njihove odjeće, svakodnevna pojava.

Na stanicama i u metroima postavjeni su posteri kojima se putnici podsećaju da je seksualno uznemiravanje krivično djelo.

Tokijska policija je saoštila da je u 2017. godini prijavljeno 2.620 seksualnih krivičnih djela, uključujući 1.750 slučajeva uznemiravanja, uglavnom u metroima i na stanicama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve