8K rezolucija je rijetka i na Zemlji, ali to ne sprječava Japan Aerospace Exploration Agency i njihovog broadcaster-a NHK da razvijaju 4K i 8K kamere koje će poslati na Mars i njegove mjesece. Cilj je da se sa njima fotografišu predjeli na Marsu Fobosu i Deimosu, tokom buduće Marian Moons Exploration (MMX) misije. S obzirom da se radi o fotografijama visoke rezolucije, ideja je da se samo neke od njih šalju na Zemlju, a da se sve čuvaju lokalno i pošalju nazad na Zemlju u povratnoj kapsuli.

Ove fotografije će takođe pomoći prilikom kontrole modula, jer će u kombinaciji sa analitičkim podacima dati mnogo detaljniju sliku kretanja. MMX misija je planirana za 2024. godinu, a očekuje se da će na Mars sletjeti tokom 2025. Proći će još toliko vremena da se kapsula sa fotografijama vrati na Zemlju.

Ipak, naučnici smatraju da vrijedi toliko čekati. MMX neće prikazati samo detaljne fotografije Marsa sa površine i iznad nje, već će prikupiti i materijale sa Fobosa. To će naučnicima omogućiti najdetaljniji uvid do sada na sadašnjost i prošlost Mars-a, dok će NHK medijski gigant imati 8K fotografije koje nijedan drugi TV provajder neće moći da priušti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve