Izgleda šašavo, ali fizikalce leđa više neće da bole

Najbolji način da se razumije zašto je rep koristan je neki od snimaka majmuna koji bez ikakvih problema skaču sa drveta na drvo, ne gubeći ravnotežu. Njihovi repovi ne služe samo kao dodatni udovi kojima se hvataju za grane, već im pomažu i u mijenjanju položaja tijela tokom skoka

Vjerovali ili ne, postoji veliki broj kompanija koje proizvode robotske repove za ljude, koji su obično namjenjeni za cosplay, kao i za druge zabavne aktivnosti.

Stručnjaci sa Univerziteta Keio u Japanu izabrali su drugačiji pristup. Oni su kreirali rep koji bi trebalo da poboljša sposobnosti korisnika, tako što poboljšava ravnotežu i okretnost onoga ko ga nosi.

Najbolji način da se razumije zašto je rep koristan je neki od snimaka majmuna koji bez ikakvih problema skaču sa drveta na drvo, ne gubeći ravnotežu. Njihovi repovi ne služe samo kao dodatni udovi kojima se hvataju za grane, već im pomažu i u mijenjanju položaja tijela tokom skoka.

Pored toga, rep omogućava i bezbjedno prizemljenje, budući da pospešuje održavanje ravnoteže, pa se tijelo pravilno pozicionira prije spuštanja. Novi robotski rep, koji je dobio ime Arque, čini upravo istu stvar za ljude koja ga nose, iako se skakanje sa grane na granu još uvijek ne preporučuje.

Kreatori repa tvrde da bi on ljudima mogao da omugući isti stepen okretnosti koji imaju mačke, iako je dizajniran na osnovu repa koji imaju morski konjići. Sastoji se od izmjenljivih plastičnih pršljenova, koji mogu da se mijenjaju tako da odgovaraju svakom korisniku.

Unutar repa smještena su četiri vještačka mišića koji se pokreću pomoću kompresovanog vazduha. Trenutni prototip koristi spoljašnji kompresor, ali se očekuje da će mišići napredovati, i da će ih u budućnosti napajati baterija.

Arque rep bi mogao da nađe primjenu kod nošenja teških predmeta, pa bi tako mogao da postane dio odijela koje bi funkcionisalo kao spoljašnji skelet (egzoskelet) i koristilo fizičkim radnicima i svima onima koji često upravljaju velikim teretima.

Zahvaljujući robotskom dodatku u obliku repa radnici bi trošili manje snage za podizanje tereta. Autori ovog neobičnog tjelesnog dodatka ističu da bi, pored realnog, rep mogao da pronađe svoje mjesto i u virtuelnom svijetu, gdje bi mogao da posluži kao sredstvo za podražavanje onoga što korisnik doživljava u virtuelnoj realnosti.

Komentari

avatar