Fabrika automobila Tesla Motors postala je prvi proizvođač na svijetu koji je napravio milion vozila na struju, a vijest o ovom uspjehu objavio je na Twitteru prvi čovjek kompanije Elon Musk.

Foto: Tesla

“Čestitam Teslinom timu što je napravio naš milioniti automobil” tvitovao je Elon Musk, prenosi Tanjug.

Jubilarno vozilo je novi električni kompakt – Model Y, a ovaj proizvođač trenutno u svojoj ponudi ima četiri modela – dva sedana (Model S i Model 3) i dva kompakta (Model X i Model Y).

Tesla je postala najvrijednija američka automobilska kompanija u istoriji i na berzi se sada kotira više nego tradicionalni industrijski divovi Ford i General Motors (GM) zajedno, prenio je portal Novac.hr.

Premda Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo 300.000, dionice Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kad je kompanija zabilježila veliku dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mjesecima prije planiranog roka.

Ekscentrični investitor

Iza svega stoji ekscentrični investitor, inženjer i pronalazač Elon Musk. Odrastao je u Južnoj Africi, da bi već kao 17-godišnjak emigrirao u Kanadu, pa se potom stacionirao u SAD-u, gdje je došao u sklopu studentske razmjene, prenijela je Hina.

Njegova lična vizija nije tek poslovna i zemaljska, nego i svemirska: misija mu je da izvede revoluciju u saobraćaju na zemlji i u galaksiji, smanjenje globalnog zagrijavanja kroz održivu proizvodnju i potrošnju energije, kao i smanjenje rizika istrebljenja ljudske rase putem kolonizacije drugih planeta.

Pored Tesle, Musk je osnivač i investitor SpaceX-a, OpenAI-ja, Neuralinka, Boring Companyja, kao i suosnivač SolarCityja i PayPala.

Bogatstvo jednog od vodećih svjetskih tehnoloških lidera trenutno se procjenjuje na gotovo 30 milijardi dolara, a najveći dio tog kolača uglavnom je povezan s impresivnim razvojem Tesle.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve