Ilustracija

Sprovedeno u susret pedesetogodišnjici postojanja kompanije, istraživanje je pokazalo da, zahvaljujući tehnološkim inovacijama, poput 8K tehnologije i visokog kvaliteta, ali i raznolikom sadržaju koji se danas emituje, razvoj televizije ima vidljivi uticaj na mnoge aspekte života.

Čak 57 odsto ispitanih Evropljana izjavilo je da je gledanje televizijskog programa promijenilo njihovo mišljenje o društvenim problemima, kao što su klimatske promjene, siromaštvo, ekonomska jednakost i diskriminacija.

Primjera radi, emisija Blue Planet televizijske kuće BBC, motivisala je više od 80 posto ispitanika da preduzmu nešto po pitanju očuvanja životne sredine i upotrebu jednokratne plastike svedu na minimum.

Veliki interes za aktuelne društvene teme je više nego očegledan, uzimajući u obzir da je dvije trećine ispitanika pokazalo zanimanje za program tog tipa. Informativnim emisijama sve više raste popularnost, o čemu svjedoči 56 posto stanovnika Evrope, koji navode da se dokumentarni film kao žanr trenutno najviše razvija. Danas, kada su lažne vijesti sve učestalije, vrijednost televizijskih vijesti ostaje najznačajnija, pa 74 posto anketiranih rangiraju ovaj tip emisije kao jedan od najpouzdanijih izvora informacija.

Gledaoci evoluiraju u skladu sa onim što prate na televizijskim ekranima. Prema rezultatima istraživanja, televizija je uticala na poboljšanje sposobnosti pri učenju stranog jezika, sportskim aktivnostima ili volontiranju kod čak 73 posto ispitanika.

Pored toga, četvrtina anketiranih građana izrazila je želju da otputuje na nove destinacije koje su uzeli u razmatranje tek nakon što su ih vidjeli na televiziji, dok 38 posto njih kaže da ih je ovaj medij ohrabrio da isprobaju recepte dalekih kultura. Ovaj procenat kod korisnika Smart TV uređaja, koji tvrde da povezanost sa internetom dodatno poboljšava cjelokupni doživljaj, dostiže čak 41 posto.

Osim što motiviše gledaoce da pomjeraju svoje granice i isprobavaju nove stvari, televizija predstavlja i važan faktor kada je riječ o relaksaciji. Četvrtina ispitanika vjeruje da gledanje televizije doprinosi mentalnom zdravlju, dok trećina tvrdi da im je to najčešći izvor opuštanja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve