Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Instagram nastavlja sa kopiranjem drugih

Dok je Instagram na početku nametao trendove među društvenim mrežama, još kao društvena mreža fokusirana samo na objave fotografija koje su se jednostavno mogle uljepšavati, posljednjih godina pokušava da prati trendove koje nameću konkurenti. Tačnije, Instagram ne prati te trendove, već kopira najvažnije opcije konkurentskih mreža i implementira ih u svoju aplikaciju

BeReal je aplikacija koja je naročito popularna među generacijom Z, a Instagram sada testira sličnu opciju unutar svoje aplikacije.

Dok je Instagram na početku nametao trendove među društvenim mrežama, još kao društvena mreža fokusirana samo na objave fotografija koje su se jednostavno mogle uljepšavati, posljednjih godina pokušava da prati trendove koje nameću konkurenti. Tačnije, Instagram ne prati te trendove, već kopira najvažnije opcije konkurentskih mreža i implementira ih u svoju aplikaciju.

Tako su kopirali Snapchatove priče, Reels su napravili po uzoru na TikTok, a i za posljednje promjene koje se odnose na algoritam i prikaz sadržaja te prikaz videa na čitavom ekranu inspiraciju su dobili od TikToka.

Sada su počeli sa internim testiranjem opcije koju je popularizovala jedna druga društvena mreža. Iako se o BeRealu ne piše toliko, ova mreža je sve popularnija, pogotovo među mladima. Kako i samo ime kaže, poenta je da korisnici u svojim objavama budu “stvarni”, odnosno da pokažu šta im se tačno u tom trenutku događa u životima i gdje se nalaze – bez uljepšavanja situacije.

Aplikacija jednom dnevno šalje poruku pa korisnici imaju dva minuta da objave fotografiju (snimljenu s obje kamere, dakle da se vidi i osoba i mjesto gdje se trenutno nalazi). Ako u ta dva minuta snime i objave sliku, moći će da vide i fotografije svojih pratilaca, a ako ne stignu, moraće da se strpe i dan nakon ponoći prođu kroz isti proces.

Da i Instagram priprema takvu opciju, nazvanu Candid Challenge, saznali smo zahvaljujući developeru Alesandru Paluciju, koji je dobro proučio kod aplikacije. Na pitanja medija reagovali su i iz te društvene mreže komentarima da je riječ o internom prototipu, ali više od toga nije poznato.

Princip rada izazova na Instagramu sličan je kao i na BeRealu. Aplikacija će korisnike obavijestiti da je vrijeme za snimanje fotografije svog okruženja (fotografiju je takođe potrebno snimiti s dvije kamere), za šta imaju dva minuta. Ako u tome uspiju, ona će se objaviti kao story i nestati za 24 sata.

S obzirom na to da je BeReal naročito popularan među generacijom Z, a Facebook i Instagram primarno žele da privuku mlađe korisnike, za pretpostaviti je da će Instagram ovaj interni prototip jednom predstaviti kao zvaničnu opciju za sve korisnike.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve