Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Incognito režim na Chrome vam ne obezbjeđuje mnogo privatnosti

Kada koristite Chrome Incognito režim, spriječavate pregledač da sačuva vašu istoriju pregledanja i druge privatne podatke ,ali spriječavate i Chrome da snimi vašu sesiju pregledanja. Incognito režim, međutim, ne radi mnogo više od toga

Jedan od sistema kojima možete da zaštitite svoju privatnost kada surfujete bezgraničnim prostranstvima interneta je Incognito režim na Google Chrome, ili ga bar tako Google reklamira. Uprkos tome što je ova funkcija široko rasprostranjena među korisnicima Google Chrome browsera, ona je jedna od omiljenih tema za šalu kod inženjera ove kompanije.

Kako piše Bloomberg, Google inženjeri su još 2018. godine ismijevali režim anonimnosti svog browsera, a razlog se naizgled svodi na način na koji ovaj režim loše obavlja svoj posao obezbjeđivanja anonimnosti.

Bloomberg se poziva na razgovor sa Google inženjerom koji  je navodno izjavio da je kompanija morala da promijeni i ikonu špijuna i ime, jer su ostavljali pogrešan utisak kod korisnika. U sredini stvari je problem koji uključuje potrošače koji nemaju dobro razumijevanje tehnologije, one koji mogu da vide incognito naziv i ikonicu, i tako povjeruju da je njihovo pregledanje daleko zaštićenije i privatnije nego što zapravo jeste. Drugi zaposleni je navodno odgovorio da bi ikona trebalo više da liči na lik Homera Simpsona jer „… tačno prenosi nivo privatnosti“ koji režim anonimnosti pruža.

GuyIncognito.jpg
Izvor: YouTube

Kada koristite Chrome Incognito režim, spriječavate pregledač da sačuva vašu istoriju pregledanja i druge privatne podatke, ali spriječavate i Chrome da snimi vašu sesiju pregledanja. Drugim riječima, privatnije je nego da koristite Chrome bez uključenog Incognito režima, pa je realni scenario upotrebe kada imate cimere koji vole da njuškaju po vašoj istoriji browsera na zajedničkom računaru.

Incognito režim, međutim, ne radi mnogo više od toga; neće maskirati vašu IP adresu, lokaciju ili druge potencijalno identifikacione podatke. To nije VPN, i umjesto toga, njegova primarna svrha je da sakrije vašu aktivnost na malom, potpuno lokalnom nivou. Čak i tada, iako Incognito režim neće pratiti vašu istoriju, on će i dalje voditi evidenciju o svim stranicama koje ste sačuvalii svemu što ste preuzeli.

braydonandersonwOHHNUTvVcunsplash.jpg

Tekstualne komunikacije su se pojavile kao dio tužbe čiji je cilj bio status grupne tužbe protiv kompanije Google, zbog tvrdnji da je kompanija prikupljala podatke korisnika čak i kada su koristili anonimni režim – i, što je još važnije, da je kompanija navodno obmanula te korisnike da povjeruju u njihovu informacije su bile zaštićene. Sa svoje strane, portparol kompanije Google je u izjavi za Bloomberg rekao da je u pogledu anonimnog načina rada kompanija „jasna o tome kako funkcioniše i šta radi“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve