IFA (tačnije IFA Berlin) je skraćenica koju poznavaocima i ljubiteljima tehnologije ne treba objašnjavati, iako većina njih, na prvu loptu, vjerovatno ne bi umjela da izgovori puno ime manifestacije – Internationale Funkausstellung Berlin.

IFA (Foto: Mashable)

IFA Berlin je jedna od najstarijih industrijskih sajamskih izložbi, nastala je 1924. godine kao Međunarodna izložba radija. Danas je to jedan od vodećih svjetskih sajmova potrošačke elektronike i kućnih aparata.

Od 2015. godine, IFA je i zvanično “Najveći evropski sajam tehnike”, pošto je te godine na sajmu bilo ukupno 1.645 izlagača a posjetilo ga je 245.000 ljudi.

Na sajmu se danas može naći gotovo sve što možete da zamislite, a da može da ima veze sa hardverom, softverom, telefonijom, televizijom, audio tehnikom, satovima, najrazličitijim mogućim vrstama kućnih i kuhinjskih uređaja, pa sve do “pametnih” seksualnih pomagala i “ljubavnih” igračaka.

Ovogodišnje izdanje IFA sajma zvanično počinje u petak 6. i trajaće do 11. septembra. Prema pisanju stručnih medija, “procurelim” informacijama, kao i najavama izlagača, ovo će biti neke od najznačajnijih premijera ove godine:

Acer – novi model gejming laptopa jedan je od glavnih noviteta ovog proizvođača. Novi Predator Triton 500 ima ekran sa osvježavanjem od 300Hz.

Asus – novi pametni sat Vivowatch SP imaće brojne napredne funkcije i bateriju sa trajenjem od 14 dana između dva punjenja. Najavljeni su i novi laptopovi ROG Zephyrus S, koje takođe odlikuje osvježavanje od 300Hz.

Intel – Poznati proizvođač je najavio svoj Project Athena, koji je tajanstveno označio samo kao “budućnost laptopova”.

Samsung – Osim nedavno predstavljane Galaxy Note10 serije telefona, očekuje se da poznati proizvođač, konačno prikaže, dugo očekivani “savitljivi” Samsung Galaxy Fold. Takođe, tu će se, najvjerovatnije, naći i novi QLED televizori i do 8K rezolucije.

Samsung

Sony – Najave govore da će se na štandu čuvenog japanskog proizvođača naći novi pametni telefon Sony Xperia 2.

Dell – Ovaj proizvođač, najvjerovatnije, sprema nove proizvode iz svoje Alienware gejming hardverske ponude.

Huawei – Kineski gigant će na IFA sajmu predstaviti svoj najnoviji HiSilicon Kirin 990 čipset, na kome se zasniva njihov najnoviji flegšip telefon Huawei Mate 30 (koji će zvanično biti predstavljen samo 10-ak dana kasnije). Huawei bi sajam trebalo da iskoristi i za predstavljanje svojih 5G mrežnih rješenja, a možda i novih MateBook laptopova i 5G TV-a.

Huawei

Motorola – Nagađa se da bi među eksponatima na njihovom štandu mogao da se nađe Motorola One Zoom, novi telefon sa sistemom kamere sa četiri senzora i 5X hibridnim zumom.

Nokia – Procurele informacije najavljuju novi Nokia 7.2 telefon.

Naravno, ovo je samo jedan vrlo mali dio onoga što će najveći izlagači prikazati. A sudeći prema najavama…

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments