CEO kineskog tehnološkog giganta Huaweija Richard Yu danas je na IFA sajmu u Berlinu predstavio novi čip Kirin 990 sa integrisanim 5G modemom.

Huawei

Berlin je od 6. do 11. septembra posvećen samo tehnologiji, a svečano otvorenje sajma upriličeno je danas konferencijom Huaweija na kojoj su predstavljene najnovije tehnologije. Kirin 990 čip je napravljen na 7 nm FinFET Plus EUV i prvi je 5G čip koji se našao tržištu. Kirin 990 5G pokretat će i Huawei Mate 30 Pro koji će premijerno biti predstavljen 19. septembra u Minhenu, prenosi Klix.ba.

Današnji sajam u Berlinu otvoreno je s pjesmom Rammsteina – Radio, na kojoj su organizatori rekli da prvenstveno govori o slobodi koja danas omogućila da inovatori širom svijeta u Berlinu pokažu najbolje inovacije trenutno.

CEO Huaweija Richard Yu je kazao kako je AI postao svakodnevnica, ali da je 4G usporavao njegov real-time efekt zbog čega su se odlučili na 5G tehnologiju koja predstavlja budućnost.

“Ovo je najbrži 5G modem na svijetu. Donosimo revoluciju u 5G i AI tehnologiju. Kirin 990 5G. Mnoge kompanije kombinuju 4G SoC i 5G modeme, ali mi donosimo revoluciju gdje imamo sve u jednom”, izjavio je Yu.

Dodao je da su mnogi do sada kombinovali 4G čipove s 5G modemima, ali da je Huawei danas predstavio 5G čip Kirin 990 koji je manji od nokta.

Novi čip ima 10,3 milijarde tranzistora, download brzinu od 2,3 Gbps i upload 1,25Gbps, ISP 5.0, osmojezgreni CPU procesor i 16-jezgreni GPU procesor koji je osigurao i 4K HDR video.

Novi procesor poboljšaće kvalitet kamere, fotografisanje u noćnim uslovima, bolju efikasnost baterije, donosi i tehnologiju profesionalnih DSLR aparata u svojim kamerama, ali i mogućnost mjerenja otkucaja srca samo snimanjem selfija.

Sva ova tehnologija premijerno će biti predstavljena 19. septembra u Minhenu u Huawei Mate 30 Pro mobilnom telefonu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve