Prodaja Huawei mobilnih telefona prvi put je veća od Samsung-ovih modela, čime je ova kineska kompanija i zvanično postala najveći proizvođač telefona na svijetu. To su podaci koje je objavila analitičarska kuća Canalys. Ipak, po njima ovo je specifična situacija i splet okolnosti koji je doveo do objavljenih rezultata.

Ilustracija

Huawei prvi zahvaljujući pandemiji?

Naime, Canalys tvrdi, da nije bilo COVID-19 pandemije i činjenice da se kineska ekonomija nalazi u fazi oporavka, dok je kod ostatka svijeta i dalje stanje recesije, ovaj rezultat još uvijek ne bi bio dostignut.

Huawei je ipak u poslednjih desetak godina stabilno povećavao broj prodatih telefona. Taj rast nisu uspjele da spriječe ni američke sankcije, ni nedostatak Google aplikacija na novim modelima telefona.

Očekuju se nove promjene

Iako Canalys smatra da će se situacija na vrhu uskoro ponovo promijeniti, postignuti rezultat ima važno simboličko značenje za Huawei. Još 2018. godine kompanija je postavila cilj da do 2020. godine postane najveći proizvođač telefona i sada mogu da kažu da su taj cilj ispunili. U drugom kvartalu ove godine, Huawei je prodao 55 miliona telefona, što je pad od pet procenata u odnosu na isti period prošle godine, dok je Samsung prodao 53.7 miliona telefona, uz pad prodaje od čak 30 odsto u odnosu na Q2 2019. godinu.

Prodaja Huawei telefona van Kine opala je za 27 procenata u istom periodu, ali je prodaja u Kini porasla za 8 procenata. Međutim, ova kompanija čak 70 procenata telefona prodaje u matičnoj zemlji, dok Samsung-ovo učešće na kineskom tržištu iznosi tek jedan procenat.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve