Vincen Yang, Huawei Senior potpredsjednik, je na konferenciji za novinare održanoj u Njujorku, između ostalih stvari predstavio i HarmonyOS, novi softver kompanije koji bi mogao da postane zamjena za Android na njihovim telefonima.

Foto: Ilustracija

Ipak, Yang je naglasio da ne postoje planovi da se ove godine pojavi neki Huawei telefon sa HarmonyOS-om, prvenstvno ciljajući na modele Huawei Mate 30 i Mate 30 Pro, koji se očekuju u oktobru. Drugim riječima, novi premium modeli iz ove kompanije biće pokretani sa Android 9 Pie OS-om, ili čak možda i sa novim Android-om 10. U stvari, Yang je priznao da Huawei neće samostalno odustati od Android-a. HarmonyOS je samo „Plan B“, u slučaju da kompanija više ne bude u mogućnosti da zbog sankcija upotrebljava Android.

Razlog za to je što, iako HarmonyOS podržava Android aplikacije, neće imati pristup do mnogih Google aplikacija, među kojima je i Google Play Store. U međuvremenu, HarmonyOS je već na tržištu, na Huawei TV prijemnicima, a najavljeno je i da će pokretati nove modele pametnih satova. Oni će se u prodaji naći do kraja ove godine, a možda će biti predstavljeni i zajedno sa Huawei Mate 30 serijom telefona.

Drugim riječima, možemo da očekujemo da će se Huawei držati Android-a na svojim telefonima do poslednjeg trenutka, ako do zabrane ikad i dođe.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve