Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Google testira end-to-end enkripciju za Gmail

Kada se uključi, sistem će onemogućiti Google serverima da dekriptuju osjetljive i povjerljive podatke, kao što su naslov email-a, vrijeme kada je poslat, lista primalaca, tijelo poruke uključujući i slike, kao i dokumenta koja su prikačena uz poruku

Google je najavio da će aktivirati end-to end enkripciju (E2EE) u Gmail na web-u, čime će korisnici Google Workspace-a moći da primaju i šalju enkriptovane elektronske poruke.

Ovaj sistem je nazvan Client-side encryption i već je neko vrijeme implementiran u Google Drive, Google Docs, Sheets, Slides, Google Meet i Google Calendar-u. Kada se uključi, sistem će onemogućiti Google serverima da dekriptuju osjetljive i povjerljive podatke, kao što su naslov email-a, vrijeme kada je poslat, lista primalaca, tijelo poruke uključujući i slike, kao i dokumenta koja su prikačena uz poruku. Drugim riječima, proces enkripcije obavlja se u browser-u korisnika, prije nego što se poruka pošalje i sačuva na Google-ovim serverima. Na taj način Google neće imati ključ za dekripciju podataka.

Beta verzija E2EE sistema je trenutno dostupna za Google Workspace Enterprise Plus, Education Plus i Education Standard korisnike. Oni mogu da se prijave za beta testiranje do 20. januara sljedeće godine. Korisnici ličnih Google Account-a, kao i Google Workspace Essentials, Busines Starter, Business Standard, Business Plus, Enterprise Essentials, Education Fundamentals, Frontline i Nonprofite verzija za sada nisu uključeni u testiranje.

Inače, Google Workspace već koristi najnovije kriptografske standarde za prenos podataka između svojih servera. A enkripcija na klijentskoj strani predstavlja dodatni nivo zaštite privatnosti podataka korisnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve