Google je najavio saradnju sa tri bezbjednosne kompanije koje bi trebalo da pomognu da se maliciozne aplikacije identifikuju prije nego što stignu do Play Store-a, te Android korisnika kojima mogu da nanesu velike štete.

Foto: Alex Castro / The Verge

Novo partnerstvo je dobilo ime App Defense Alliance, a trebalo bi da zaštiti preko 2,5 milijardi uređaja koji funkcionišu uz pomoć Android operativnog sistema. Veliki broj meta platformu čini primamljivom za napadače, koji pokušavaju da aplikacije sa sakrivenim malverom ili tajnim kodom proguraju do što većeg broja korisnika. Tako ni Play Store nije ostao izvan ovih malicioznih radnji, pa je Google u proteklih godinu dana bio prinuđen da se obračuna sa brojnim developerima koji su svoje prevare uspjeli da distribuiraju u online prodavnicu. Kompanije ESET, Lookout i Zimperium bi tome trebalo da stanu na put, budući da je zamišljeno da bezbjednosne probleme rješavaju prije nego što problematične aplikacije stignu na veliki broj uređaja.

Google već ima Google Play Protect – servis za zaštitu od malvera, koji dnevno skenira na milione aplikacija u potrazi za sumnjivim ponudama u okviru Google Play prodavnice. Pretpostavlja se da kompanija već uspjeva da ulovi zlonamjerne developere, ali je problem izgleda toliko veliki da zahtijeva i pomoć sa strane.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve