Već neko vrijeme se govori o RCS protokolu, pa je još u februaru moglo da se čuje da ga je Google usvojio. Radi se o servisu koji bi trebalo da zamijeni dosadašnji SMS/MMS standard. Kompanija sada planira da servis kontroliše samostalno, te novi protokol preuzme od provajdera, pa bi usluga najprije trebala da se pojavi u Francuskoj i Velikoj Britaniji, i to već do kraja juna, prenio je PC Press.

RCS donosi niz promjena, pa će broj karaktera u okviru jedne poruke biti ograničen na osam hiljada (za razliku od SMS poruka gdje je 160), korisnik koji čeka poruku moći će da vidi kada onaj sa kojim komunicira počne sa kucanjem (kao kod mnogih aplikacija za razmjenjivanje poruka), sve aplikacija za komunikaciju će biti sinhronizovane, poruke će se slati i uz pomoć Wi-Fi i mobilne konekcije, a tu su i grupni razgovori, audio poruke i end-to-end enkripcija. Iako ove opcije izgledaju kao standardna ponuda u okviru bilo koje aplikacije, ipak se radi o značajnom unapređenju u odnosu na SMS poruke, te će moderne opcije stići na nešto što se danas smatra prastarim formatom za komunikaciju.

Proizvođači pametnih telefona, te operateri, još uvek oklevaju sa usvajanjem RCS protokola zbog promjena su neophodne kada su u pitanju mreže i softver, pa Google planira da preuzme kontrolu nad protokolom, a kako bi ubrzao proces usvajanja. Radi se o tome da će kompanija u okviru Google Messages aplikacije, koja postoji na većini (ali ne na svim) Android uređajima, ponuditi sopstveni RCS servis, a korisnici će moći da biraju da li žele da ga koriste ili ne.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments