Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Google pomaže korisnicima da izbjegnu dezinformacije

Srž ovih sposobnosti je da se korisnicima pomogne da verifikuju informacije do kojih su došli i da pronađu izvore koji podržavaju tačnost tih informacija

Google je izleda čvrsto riješen da svijet riješi lažnih informacija koje kruže internetom, pa tako sada uvodi neke korisne funkcije koje bi trebalo da pomognu da se širenje dezinformacija znatno smanji. Srž ovih sposobnosti je da se korisnicima pomogne da verifikuju informacije do kojih su došli i da pronađu izvore koji podržavaju tačnost tih informacija.

Sve ovo dolazi kao rezultat kampanje ove kompanije od 10 miliona dolara koja za cilj ima borbu protiv lažnih informacija koje rezultiraju tokom sukoba u Ukrajini. Sa jedne strane, kompanija Google sarađuje sa velikim brojem organizacija koje obavljaju detaljnu provjeru tačnosti informacija. Sa druge strane, Google takođe pruža finansijski podstrek onim organizacijama koje za cilj imaju provjeru informacije koje kruže internetom.

Uz to, ova kompanija obećava kako je unaprijedila funkcionalnosti za provjeru tačnosti informacija unutar svog Google News servisa tako što sarađuje sa organizacijama poput IFCN (International Fact Checking Network), Comprova, $FactsFirstPH, kao i mnogim drugim. Ali kako to tačno Google sada pomaže korisnicima da odrede tačnost informacija?

Kada obavite pretragu o određenim aktuelnim informacijama dobićete obavještenje koje vam govori da li o tim podacima postoji više informacija i, ako ne, da li se očekuje da će se nove informacije pojaviti. Uz to, očekuju se i obavještenja koja bi korisnicima trebalo da pomognu da procjene tačnost izvora koji nudi određene informacije, a tu je i mogućnost da se korisnici vrate na istu stranicu onog trenutka kada bude dostupno još informacija koje bi mogle potvrditi tačnost inicijalnog obaveštenja.

GGLSearch_AboutThisResult_Blog_GIF_2.gif
Pored toga, kompanija Google je u svoj pretraživač donijela i mogućnost da korisnici identifikuju one izvore koji se najviše citiraju na internetu kroz oznaku “Top Stories”, što bi, u teoriji, trebalo da označava vijesti sa provjerenim informacijama. Ove će se obilježavati sve, od intervjua do lokalnih izvještaja.

Na kraju, Google Fact Checker Explorer služi kako bi se različite teme provjeravale za tačnost informacija koje se o njima mogu pronaći na internetu. Ovde je sadržano više od 150.000 provjera tačnosti podataka obavljenih od strane institucija i izdavača širom svijeta. A dok listate kroz Google News moći ćete da vidite one informacije koje su prošle kroz provjeru tačnosti podataka, javlja Fonearena.

Sa jedne strane, sva iskrena nastojanja da se korisnicima približe tačne informacije su dobra stvar. Međutim, u današnje vrijeme teško je ne posumnjati u iskrene namjere megakorporacija, pa tako ostaje pitanje o tome ko nadgleda nadgledača.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anon
03.04.2022-03:10 03:10

Googleu se još vjeruje. I Appleu možemo da vjerujemo ako doprinosimo njihovom profitu. Ali Microsof i naročito Fscebook ne vrijede našeg povjerenja.