U prvom mjesecu otkad je Password Checkup aktiviran 316 hiljada koji su instalirali to proširenje koristilo je lozinke za koje je poznato kako su nesigurne.

Foto: ASSOCIATED PRESS

Tportal piše kako je prije nekoliko mjeseci Google predstavio proširenje (ekstenziju) za web preglednik Chrome Password Checkup, pomoću koje možete automatski otkriti jesu li vaši podaci za logovanje bili otkriveni.

U prvom mjesecu otkad je Password Checkup aktiviran 1,5 odsto korisnika (njih 316 hiljada) koji su instalirali to proširenje koristili su lozinke za koje je poznato kako su nesigurne. Brojka je zabrinjavajuća jer nije mala, a očekuje se kako će se povećavati kako će sve više korisnika instalirati tu opciju.

Password Checkup će vas obavijestiti kad se pokušate ulogovati u bilo koje web odredište koristeći neko do više od četiri milijarde korisničkih imena i loziniki za koje u Googleu znaju kako nisu sigurni jer su bili meta hakerskog upada. Pri tome koristi enkripciju kako bi izbjegao pohranjivanje osjetljivih podataka lokalno ili pri Googleu.

Zasad to proširenje morate sami instalirati i aktivirati. Njegove su funkcionalnosti ograničene na platforme koje podržavaju ekstenzije. Zato, recimo, ne radi na Chromeu za Android.

Čini se kako se u Googleu, kako piše 9 to 5 Google, spremaju integrisati tu novinu direktno u Chrome, moguće već s izdanjem 78 najavljenim za oktobar ove godine, kako bi postalo dostupno znatno većem broju korisnika.

Chrome nije prvi web preglednik s ovakvim alatom. Mozilla je ugradila sličan (Monitor) u Firefox, u saradnji s web odredištem HaveIBeenPwned, a pripremaju i vlastiti alat za upravljanje lozinkama, piše Tech Radar.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve