Fragmentacija je jedan od glavnih problema Android platforme. Širok spektar dostupnih telefona znači da proizvođači moraju da ulože dodatni trud kako bi svaki od uređaja održavali ažuriranim, a mnogi proizvođači nijesu skloni da to čine. Sa objavom Android 8.0 Oreo verzije, Google je planirao da poboljša ovakvu situaciju uz Project Treble, koji je omogućio modularnu bazu za Android i olakšao je kompanijama da redovnije ažuriraju svoje uređaje.

U novoj blog objavi Google je istakao stepen napretka prihvatanja Androida, koji pokazuje da Android 9 Pie ima najveću stopu tokom prve godine i trenutno drži 22,6% tržišta u okviru Android ekosistema. Google ističe da je prosječno vrijeme nadogradnje sa Oreo na Pie verziju smanjeno za tri mjeseca, a očekuje da će nadogradnja na Android 10 biti još brža.

Pored kompanija, kao što su Essential, Xiaomi i OnePlus, koje imaju Android 10 na svojim uređajima, Google očekuje da će se pridružiti još više proizvođača koji će ponuditi stabilni build za Android 10 prije kraja ove godine.

Mnogi proizvođači, među kojima su ASUS, LG, Motorola, OPPO, Realme, Samsung, Sharp, Sony, Transsion i Vivo, su izrazili posvećenost tome da svoje uređaje nadograde na najnoviju verziju Androida do kraja 2019.

Komentari

avatar