Mape koje danas vidimo manje-više oslikavaju tačnu sliku svijeta u kom živimo. Međutim, postoje neke sitnice na mapama, to jest postoje određene regije koje su trenutno sporne, gdje nekoliko različitih zemalja polaže pravo na određene lokacije.

Izvor: Ubergizmo

Međutim, čini se da bi Google mogao da pokuša da ispravi ovu konfuziju u Google mapama sa opcijom političke granice. Prema izvještaju Washington Post-a, ova promjena učiniće to tako da u zavisnosti od toga ko gleda mapu i odakle je gleda, mogla bi da pokaže nešto drugačije u odnosu na ostale.

Prema riječima Ethan Russell-a, direktora upravljanja proizvodima Google Maps-a, „Ostajemo neutralni kada su u pitanju sporne regija i granica i ulažemo sve napore da objektivno prikažemo spor na našim mapama koristeći isprekidane sive linije. U zemljama u kojima imamo lokalne verzije Google mapa, slijedimo lokalno zakonodavstvo kada prikazujemo imena i granice.“

Ovo nije prvi put da je Google prilagodio svoje mape zbog sporova u regionu. Na primjer, kada je u pitanju mapa Krima, svi ljudi širom svijeta vide da ne pripada ni Rusiji ni Ukrajini, ali u Rusiji je Krim označen kao dio zemlje. Nedavne promjene zapravo zvuče kao da Google obuhvata i ostale sporne regione.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve