Google investira rekordan iznos novca u obnovljivu energiju

Tokom godina, Google se brine da smanji zagađenje i kreira proizvode koji u obzir uzimaju i ekologiju

Google je danas objavio da će u narednom periodu investirati više od dvije milijarde dolara u infrastrukturu obnovljive energije u SAD-u, Južnoj Americi i Evropi. Više od 1.600 megavata energije vjetra i sunca, koju će proizvoditi 18 različitih postrojenja povećaće portfolio obnovljive energije ove kompanije za više od 40%.

Google

Jedna od Google-ovih glavnih vizija, još od samog početka razvoja kompanije, je samoodrživost. Tokom godina, Google se brine da smanji zagađenje i kreira proizvode koji u obzir uzimaju i ekologiju. Kompanija planira da duplira svoj globalni solarni portfolio investiranjem u solarne farme u Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini i Teksasu. Takođe, investira u hibridne tehnologije u Čileu, gdje će kombinovati solarne farme i vjetro-parkove. Planovi za nova energetska postrojenja u Evropi biće objavljena sjutra.

Istovremeno, stotine Google-ovih zaposlenih kritikuje kompaniju da se ne bavi dovoljno zaštitom životne sredine, tvrdeći da njihovi data centri konstantno povećavaju emisiju ugljen dioksida, kao i da kompanija donira zakonodavce koji glasaju protiv zakona o klimatskim promjenama. Više od 1600 zaposlenih potpisalo je pismo sa listom ciljeva vezanih za obezbjeđivanje klimatskih zakonskih regulativa.

Komentari

avatar