Google i Twitter koriste nove AMD-ove procesore u data centrima

Intel je i dalje daleko najveći proizvođač procesora za data centre, a Google i Twitter su do sada bili njihovi klijenti. Međutim, AMD-ovi najnoviji proizvodi, kao i strategija niskih cijena, brzo ga je transformisala u ozbiljnog rivala

AMD je tokom događaja na kome je lansirao 7 nm čipove, objavio da su Google i Twitter odlučili da u svojim data centrima koriste EPYC Rome procesore. Predstavljanje EPYC Rome-a predstavlja značajan korak u AMD-ovom „ratu“ sa Intel-om, koji je prošlog mjeseca objavio da 7 nm Ice Lake procesori neće biti dostupni prije 2021. godine.

Lisa Su, glavni izvršni direktor AMD-a (Foto: David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images)

Intel je i dalje daleko najveći proizvođač procesora za data centre, a Google i Twitter su do sada bili njihovi klijenti. Međutim, AMD-ovi najnoviji proizvodi, kao i strategija niskih cijena, brzo ga je transformisala u ozbiljnog rivala. U svom saopštenju za novinare, Bart Sano, jedan od potpredsjednika u Google-u, objavio je da će druga generacija AMD EPYC procesora pomoći kompaniji da i dalje budu inovativni. Skalabilnost AMD procesora i njegove performanse proširiće sposobnost Google-a da i dalje inovira infrastrukturu, kao i da svojim korisnicima obezbijedi fleksibilnost.

Twitter planira da svoju data centar infrastrukturu unaprijedi kasnije tokom ove godine. On se odlučio da koristi AMD EPYC 7702 procesore, jer će time smanjiti potrošnju energije i obezbjediće lako skaliranje, a na istom prostoru obezbjediće mesta za više jezgara. Sve to će smanjiti TOC (Total Cost of Ownership) Twitter-a za 25 odsto.

Komentari

avatar