Vijesti o Android ranjivostima i malver aplikacijama iz Google Play Store-a dominirale su u proteklih nekoliko mjeseci, pa su milioni Android korisnika upozoravani da vode računa o potencijalno opasnim sadržajima koje otpremaju na svoje uređaje. Google je preduzeo određene mjere, i ušao u borbu sa developerima čije namjere nisu bile potpuno časne.

Ilustracija

Kompanija je nedavno ipak potvrdila da je pronašla nove maliciozne Play Store aplikacije, te da su uklonjene iz prodavnice, a korisnicima se savjetuje da i sami sa uređaja uklone sadržaje koji su prepoznati kao opasni. Naime, u poslednje vrijeme je otkriveno još sedam aplikacija koje omogućavaju da malver dospije na ranjive uređaje.

Nakon što bi ih korisnici preuzeli, aplikacije su uspjevale da se „sakriju“ na pogođenim uređajima, i tako uklanjanje učine skoro nemogućim. Radi se o aplikacijama koje su došle iz iSoft LLC, LizotMitis i PumpApp, i uključuju Alarm Clock, Calculator, Free Magnifying Glass, Magnifier – Magnifying Glass with Flashlight, Super-bright Flashlight, Magnifying Glass i Super Bright LED Flashlight.

Nakon što su bezbjednosni eksperti pronašli sedam novih malicioznih aplikacija obavijestili su Google, te su tri uklonjene još u oktobru, dok su preostale četiri iz prodavnice nestale prije nekoliko dana. To ne znači da su nestale i sa svih uređaja na koje su prethodno otpremljene, pa se korisnicima preporučuje da ih što prije obrišu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve