Google Chrome 84 od sada je dostupan za sve korisnike desktop računara i to nakon velikog kašnjenja zbog širenja pandemije korona virusa. Nova verzija nastaviće sa promjenama kolačića SameSite, koji je Google počeo da primjenjuje od verzije 80. Podsjećanja radi, tehnološki gigant morao je da stopira tu funkciju nakon nekoliko mjeseci nakon što je prvi put predstavljen, u nastojanju da osigura da ne izazove na internetu pad portala i sajtova.

 

Chrome će blokirati nametljive notifikacije

Izmjene zahtijevaju da programeri postave atribut SameSite kolačića ili će Google automatski prebaciti njihova podešavanja na sigurniju opciju, kako bi se izbjegli kvarovi web sajtova i portala. Do sada je prošlo dovoljno vremena, pa je Google odlučio da sprovede promjene atributa SameSite kako bi spriječio probleme bezbjednosti izazvane ranjivošću kolačića.

Kao što je već napomenuto u njihovom zvaničnom blogu, Google Chrome će dobiti mogućnost blokiranja nametljivih notifikacija, poput dosadnih zahtjeva sa web sajtova koje se stalno ponavljaju pri svakoj posjeti. Korisnici jednostavno mogu da kliknu na ikonu zvona u adresnoj traci i izaberu “nastavi blokiranje”, kako bi spriječili ponovno pojavljivanje iskačućih popup notifikacija. Pored toga, Chrome će obavijestiti korisnike desktop računara ako preuzimaju fajlove sa ekstenzijom .exe ili .apk preko HTTP ili preko HTTPS dodatnog sloja sigurnosti protiv potencijalnih prijetnji njihovom sistemu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve