Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

Gdje su sve vlasti na svijetu blokirale društvene mreže?

Jedino područje na kojem do sada nije zabilježen nijedan pokušaj blokade društvenih mreža, jesu Australija i Novog Zelanda, kao i Sjeverna Amerika, gdje vlasti ni u jednom trenutku nisu razmatrale opciju obustave rada društvenih mreža

U posljednjih nekoliko godina, vlasti zemalja širom svijeta nastoje na sve načine građanima da onemoguće organizovanje demonstracija i izražavanje nezadovoljstva, a jedan od najčešćih alata koji se koristi u tu svrhu jeste gašenje društvenih mreža.

Represivne mjere koje obuhvataju blokiranje rada društvenih mreža u državama počele su intenzivno da se koriste od 2015. godine. Od tad, gotovo svakodnevno možemo čuti kako vladajuće strukture preduzimaju brojne aktivnosti kako bi ih cenzurisale ili zabranile.

Iako je obustava rada zabilježena na svim kontinentima u manjem ili većem obimu, postoje države koje prednjače u ovoj vrsti represivnih mera.

Azijske države šampioni cenzure

Prema zvaničnim podacima, od 2015. godine ukupno 27 od 48 azijskih zemalja onemogućilo je građanima pristup internetu i društvenim mrežama. Trenutno, nekoliko zemalja u Aziji i dalje koristi ove mjere, a u tome prednjače Kina, Sjeverna Koreja i Iran.

Zemlja za koju se definitivno može reći da ima najrestriktivnije mjere kada je riječ o društvenim mrežama je Kina.

Azijski gigant je u posljednjih nekoliko godina blokirao rad Facebooka, Twittera, Instagrama, YouTube-a, ali i aplikacija za komunikaciju poput Vibera i WhatsAppa. Posljednji u nizu primjera jeste i blokada aplikacije Clubhouse.

Naime, Komunistička partija Kine odlučila je da cenzuriše ovu aplikaciju nakon saznanja da se na njoj otvoreno govori i raspravlja o potezima kineskih vlasti, odnosima Kine i Tajvana, kao i o pitanju odnosa kineskih zvaničnika prema Ujgurima.

S obzirom na to da aplikacija funkcioniše na principu pozivnica i nije joj moguće pristupiti samom instalacijom, građani Kine su kupovali tzv. “šifre za pristup” koje su se kretale između 20 i 60 dolara.

Uprkos blokadi koja je na snazi od 8. februara, građani i dalje mogu da pristupe ovoj aplikaciji ukoliko koriste VPN.

Slična situacija je i u drugim azijskim državama. Nedavno se spisku cenzora pridružio i Mjanmar, čija je vojna vlast nakon izvršenog puča odlučila privremeno da obustavi rad interneta i društvene mreže Facebook.

Kao opravdanje za takvu odluku, vojni generali su izjavili da se na društvenim mrežama šire brojne dezinformacije usmjerene protiv odluka vojske, odnosno da su zbog toga morali “da reaguju”.

Tamo Facebook zauzima prvo mjesto kada je riječ o informisanju građana, a mnogi ga smatraju jedinim kanalom demokratskog komuniciranja.

Afrika – blokade zbog izbora i varanja na testovima

U Africi je od 2015. godine, 27 od 54 zemalja blokiralo rad društvenih mreža. Vlasti su se na ovaj potez većinom odlučivale u periodu izbora ili demonstracija.

Posljednji u nizu primjera je Uganda, koja je u januaru tokom održavanja predsjedničkih izbora blokirala rad svih društvenih mreža i aplikacija za razmjenu poruka, što je izazvalo nezadovoljstvo građana koji su ovaj potez vlasti protumačile kao potvrdu represije koja se sprovodi nad stanovništvom.

Jedan interesantan primer u Africi dolazi iz Alžira. Naime, alžirske vlasti su odlučile da onemoguće pristup društvenim mrežama kako bi sprečile varanje učenika na ispitima i testovima.

Inače, alžirski zakoni su u vezi sa ovakvom vrstom varanja izuzetno rigorozni, pa se osobama koje se odluče na varanje propisuje zatvorska kazna i do 15 godina.

U Evropi istočne zemlje prednjače

Što se tiče Evrope, nekoliko zemalja, pretežno na istoku kontinenta, u prethodnih nekoliko godina odlučilo se na blokadu društvenih mreža. Prije svega tu spadaju Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, kao i Turska koja je nedavno pooštrila propise kada je riječ o društvenim mrežama.

Nakon aneksije Krima 2017. godine, Ukrajina je blokirala rad nekoliko proruskih društvenih mreža, kao što je VKontakte. Tokom protesta 2020. godine, vlasti u Belorusiji nekoliko puta su onemogućile pristup Twitteru, ali demonstranti su uspjeli da organizuju masovne proteste najviše zahvaljujući Telegramu.

Posljednji slučaj uticaja na rad društvenih mreža dogodio se u Rusiji tokom protesta pristalica Alekseja Navaljnog. Iako nisu u potpunosti obustavile pristup društvenim mrežama, ruske vlasti su pokušale da cenzurišu brojne sadržaje koji se tiču demonstracija.

Cenzura se odnosila prije svega na Facebook, Twitter, Instagram, kao i TikTok, za koji su ruske vlasti tvrdile da je postao “oaza maloljetnih demonstranata”.

Venecuela predvodi Južnu Ameriku

U ostatku svijeta, društvene mreže najviše su blokirane u zemljama Južne i Centralne Amerike. Prema zvaničnim informacijama, ukupno 11% zemalja u jednom trenutku od 2015. godine blokiralo je rad društvenih mreža.

U cenzuri se najviše ističe Venecuela, koja je u protekle dvije godine više od 10 puta blokirala društvene mreže. To je počelo još 2019. godine, kada je na vlast došao Huan Gvaido.

U pokušaju da zaustavi emitovanje Gvaidovog govora, vlada Nikolasa Madura blokirala je pristup društvenim mrežama kad god bi se Gvaido ili njegovi saradnici pojavljivali u javnosti.

Od ostalih zemalja Latinske Amerike, od 2015. godine na takve poteze su se odlučili Ekvador, Kuba i Brazil, gdje se blokada većinom odnosila na WhatsApp i Facebook.

Jedino područje na kojem do sada nije zabilježen nijedan pokušaj blokade društvenih mreža, jesu Australija i Novog Zelanda, kao i Sjeverna Amerika, gdje vlasti ni u jednom trenutku nisu razmatrale opciju obustave rada društvenih mreža.

IzvorB92

Najnovije

UŽIVO: Crna Gora dočekuje Francusku

Crna Gora dočekuje Francusku u meču petog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Naši momci su u novembru prošle godine u finišu ispustili pobjedu nad “trikolorima”...

CBCG: Na novom spisku 57 blokiranih kompanija manje

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 57 preduzeća manje nego na prethodnom. Na novom spisku,...

Budućnost protiv FSCG: Još jedan apsurd, kao da je neko sav naš trud obrisao...

Nakon odluke Izvršnog odbora FSCG da od sljedeće sezone da jedan igrač rođen 2002. i mlađi bude na terenu, umjesto dva, oglasili su se...

Otvoren novi Voli market u Radanovićima

Danas je Voli hipermarket na kružnom toku koji spaja Kotor, Tivat i Budvu, ponovo otvorio vrata za svoje potrošače. Otvaranju je prisustvovao i predsjednik opštine...

Preminuo crnogorski književnik Dušan Đurišić

Preminuo je crnogorski književnik, pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, Dušan Đurišić. Đurišić je rođen 19. juna 1932. godine u Gradinju kod Caribroda, današnjeg Dimitrovgrada. Gimnaziju je završio...

Najčitanije

Povezano

Nalozi medija na društvenim mrežama preplavljeni pozivima na nasilje

Nalozi medija na društvenim mrežama su i tokom aprila bili preplavljeni uvredama, pozivima na nasilje, a bilo je i primjera komentara koji sadrže govor...

Cerović: Društvene mreže najvažniji alat polarizacije u svijetu

Da ionako podijeljeno crnogorsko društvo dodatno dijele geopolitička pitanja odavno je naša svakodnevica. To je posljednjih godina naročito vidljivo na društvenim mrežama, gdje korisnici...

Instagram uvodi nove alate za roditeljski nadzor

Instagram uvodi nove alate pomoću kojih roditelji mogu da prate i ograničavaju upotrebu ove aplikacije. Novi alati za roditelje Putem novih alata Instagram dozvoljava roditeljima da...

Kako se Rusi snalaze poslije blokade društvenih mreža?

Rusija je blokirala društvene mreže poput Facebooka i Instagrama, pa građani sada pokušavaju da nađu način kako da ih koriste i ostanu u toku...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve