Srijeda, 12 Maja, 2021
Rubrika:

Frilensing u oblasti IT sektora šansa za mlade

Predavač i osnivač Dev klub-a  Dragan Čabarkapa u sklopu svog predavanja, mladima koji su učestvovali u projektu približio je digitalni svijet, različita zanimanja koja on nudi i načine kako da se povežu sa poslodavcima preko globalnih platformi

Kroz današnju konferenciju želi se sumirati sve ono što je urađeno tokom prijekta kojim se težilo da se mladi iz regiona povežu kroz jedan inovativni koncept. Tokom dvije godine trajanja projekta kroz isti je prošlo preko 300 mladih iz Crne Gore i Kosova. Kroz projekat su razvijene  mnoge ideje i mladima je omogućeno da ih kroz ovaj program unaprijede i poboljšaju što će im povećati šanse da ih uspješno i realizuju.

Predavač i osnivač Dev klub-a  Dragan Čabarkapa u sklopu svog predavanja, mladima koji su učestvovali u projektu približio je digitalni svijet, različita zanimanja koja on nudi i načine kako da se povežu sa poslodavcima preko globalnih platformi.

„Frilensing je u regionu veoma popularan način poslovanja, jer omogućava i onima iz manje razvijenih sredina da pristupe globalnom tržištu koje pruža dobre finansiske uslove“ kaže Čabarkapa.

Ekspanziju frilensiga poslednjih godina bilježi Srbija, dok je u Crnoj Gori nešto slabije interesovanje prvenstveno zbog nedovoljne promocije mogućnosti koji on nudi, smatra on.

Dodaje da trenutno kod nas u oblasti IT zanimanja ima između 100 i 200 ljudi koji su frelenseri i sarađuju sa inostranim klijentima.

Mladi još uvijek nedovoljno znaju o ovome, zbog čega su konferencije poput ove dobar vid promocije ističe Čabarkapa.

Ovaj projekat je realizovan kroz prekograničnzu saradnju Crne Gore I Kosova.

Hekuran Aliu projektni koordinator organizacije Lens koja projekat realizuje na Kosovu zadovoljan je odazivom I interesovanjem mladih.

Kroz konkretne aktivnosti od kojih su imali I benefite prošlo je oko 200 mladih dok ih je u startu bilo prijavljeno preko 350.

“Većina njih, koji su učestvovali u projektu našli su svoje zaposlenje. Oni  koji su se opredijelili za IT sector zaposlenje su mahom našli u inostranim firmama, ali je bilo I onih koji su se zaposlili u domaćim kompanijama ”.

Ne mislimo da se ovdje zaustavimo, već sada radimo na realizaciji plana aktivnosti nakon završetka ovog projekta , kaže Aliu.

Konferencija u Podgorici realizovana je u okviru projekta “Samozapošljavanje i društveno preduzetništvo za mlade”, podržanog u okviru prekograničnog programa Crna Gora – Kosovo, finansiranog od strane Evropske unije i kofinansiran za partnera iz Crne Gore od strane Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Najnovije

Austrija pokrenula istragu protiv Sebastijana Kurca

Protiv austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i šefa njegovog kabineta Bernharda Bonelija pokrenuta istraga zbog sumnje da su dali lažni iskaz u aferi “Ibica”. Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije...

BS čestitala Ramazanski Bajram: Vrijeme da pokažemo posebnu ljubav prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama...

Predsjedništvo Bošnjačke stranke uputilo je čestitku povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću, te pripadnicima islama u Crnoj...

NTO održala radionicu namijenjenu promociji kulturnih ruta Crne Gore

U okviru međunarodnog Interreg MED projekta „BEST MED – Više od evropskog održivog turizma“ u MED području, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG)...

Đoković: Bilo je svega, najvažnije da sam dobio meč u dva seta

Novak Đoković bio je zadovoljan što je pod izuzetno teškim uslovima za igru preskočio prvu prepreku na Mastersu u Rimu. Srpski teniser je poslije 99...

Reakcije na izjavu Ofner Bokan o Leposaviću: Neozbiljno i neutemeljeno

Izjava predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore Nine Ofner Bokan da su reakcije na spornu izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića o Srebrenici pokušaj političkog...

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve