Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Fejsbuk ograničio upotrebu direktnog prenosa

Fejsbuk je bio kritikovan zato što je kasnio u prekidanju tog videa čije slike su se jako brzo širile preko interneta. U slučaju Krajstčerča Fejsbuk je morao da ukloni 1,5 miliona kopija videa, što vrlo jasno ukazuje da je potrebno da uradi više, piše agencija AFP

Kompanija Fejsbuk objavila je danas da ograničava upotrebu Lajva, direktnog emitovanja videa, koju je koristio ubica u Krajstčerču na Novom Zelandu da uživo prenese masakr 51 osobe u džamijama sredinom marta.

Fejsbuk je bio kritikovan zato što je kasnio u prekidanju tog videa čije slike su se jako brzo širile preko interneta. U slučaju Krajstčerča Fejsbuk je morao da ukloni 1,5 miliona kopija videa, što vrlo jasno ukazuje da je potrebno da uradi više, piše agencija AFP.

Kompanija je tada obećala da će preispitati uslove koriščenja Lajva.

Od sada korisnici koji krše propise za upotrebu te društvene mreže, posebno one koji zabranjuju opasne organizacije i pojedince neće više imati pristup mreži na neko vrijeme, i to od prvog prestupa.

To na primjer znači da će neko ko dijeli izjavu terorističke grupe bez konteksta biti blokiran i da neće moći da koristi Fejsbuk lajv određeni period, na primer 30 dana.

Kompanija je takođe obećala 7,5 miliona dolara za nova istraživanja u partnerstvu sa tri univerziteta kojim bi se automatski primjetila zabranjena sadržina.

Novozelandska premijerka Džasinda Arden ocijenila je da se radi o dobrom prvom koraku.

Ova objava podudara se sa današnjim sastankom u Parizu o onlajn ekstremizmu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern pokrenuće inicijativu “Zov Krajstčerča” (Christchurch call), nazvanu po novozelandskom gradu u kojem je 15. marta u napadu na dvije džamije ubijena 51 osoba.

Na sastanku u Parizu učestvovaće drugi lideri, šefovi država i ševovi internet kompanija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve