Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Facebook i Instagram pomažu u sprječavanju širenje intimnih fotografija tinejdžera

Meta napominje da ova opcija nije samo za korisnike mlađe od 18 godina. Takođe, roditelji mogu da reaguju u ime djeteta. Odrasli mogu da brišu slike snimljene dok su bili mlađi

Take It Down označava i spriječava širenje neželjenih fotografija.

Platforme mogu imati „ograničene mogućnosti“

Meta preduzima nove mjere u okviru svog dugogodišnjeg obećanja o borbi protiv seksualne iznude i drugih oblika materijala za seksualno zlostavljanje djece (CSAM). Kompanija je otkrila da su Facebook i Instagram osnivači inicijative Take It Down, koju je pokrenuo Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC). NCMEC pomaže mladim ljudima i njihovim roditeljima da uklone intimne fotografije objavljene na internetu. Sistem se oslanja na lokalno uskladištene fotografije, ali teoretski štiti i privatnost.

Umjesto da sami dijele fotografije, zabrinuti korisnici posjećuju Take It Down da otpreme ukradene fotografije. Kada Facebook, Instagram i drugi članovi programa primjete te ukradene fotografije negdje drugdje, mogu da povuku i blokiraju sadržaj kako se ne bi širio. Meta napominje da ova opcija nije samo za korisnike mlađe od 18 godina. Takođe, roditelji mogu da reaguju u ime djeteta. Odrasli mogu da brišu slike snimljene dok su bili mlađi. NCMEC upozorava da platforme mogu imati „ograničene mogućnosti“ za uklanjanje sadržaja koji je već na mreži. Međutim, to bi i dalje moglo pomoći da se ublaži ili poništi šteta od neželjenog dijeljenja.

Meta je u novembru objavila svoje planove za borbu protiv seksualnih usluga kao dio šireg obračuna sa “sumnjivim” odraslima koji šalju poruke tinejdžerima. Projekat je nastavak tehnologije StopNCII koju je kompanija razvila za borbu protiv pornografije i dijeljenja sličnog sadržaja. Ovo je najnoviji u nizu napora da se zaštite tinejdžeri na društvenim mrežama. Kompanija već ograničava osjetljiv sadržaj za tinejdžere na Instagramu i ograničava oglase koji ciljaju na mlađu publiku.

Meta je pod pritiskom vladinih regulatora i mora da pokaže kako štiti tinejdžere. Posebno je istaknut slučaj u kome je uzbunjivačica Frensis Haugen optužila kompaniju da je umanjila istraživanje o uticaju Instagrama na mentalno zdravlje. Nova platforma može donekle smanjiti taj pritisak iako žrtvama zlostavljanja daje veću kontrolu nad njihovim prisustvom na mreži.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve