Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Evropska Unija usvaja značajna tehnološka pravila

Pored Zakona o digitalnim tržištima (DMA), zakonodavci su takođe odobrili Zakon o digitalnim uslugama (DSA), koji zahtijeva da društvene platforme više kontrolišu ilegalni sadržaj na internetu

Poslanici EU podržali su usvajanje značajnih pravila koja će obuzdati moć tehnoloških giganata kao što su Alphabet, Google, Amazon, Apple, Facebook i Microsoft. Međutim, sprovođenje pravila može biti problem zbog ograničenih resursa regulatora.

Pored Zakona o digitalnim tržištima (DMA), zakonodavci su takođe odobrili Zakon o digitalnim uslugama (DSA), koji zahtijeva da društvene platforme više kontrolišu ilegalni sadržaj na internetu.

Kompanije će se suočiti sa kaznama do 10 odsto godišnjeg globalnog prometa zbog kršenja DMA zakona i 6 odsto za kršenja DSA zakona. Zakonodavci i države EU postigli su politički dogovor o oba zakona ranije ove godine, ostavljajući neke detalje za konačno oblikovanje.

Pravila za Big Tech zasnovana su na iskustvima šefice EU za antimonopolska pitanja Margrethe Vestager i istragama o ovim kompanijama. Ona je uspostavila radnu grupu za DMA, sa oko 80 zvaničnika koji će se priključiti. Kritičari smatraju da je broj zavničnika nezadovoljavajući. Zakonodavac Andreas Schwab, koji je vodio ovo pitanje kroz Evropski parlament, pozvao je na veću radnu grupu koja će se suprotstaviti dubokim džepovima Big Tech-a.

Evropska organizacija potrošača (BEUC) izrazila je istu zabrinutost. „Podigli smo uzbunu prošle nedjelje sa drugim grupama civilnog društva da ako Komisija ne angažuje stručnjake koji su joj potrebni da nadgledaju praksu Big Tech-a na tržištu, zakon bi mogao biti imati neefikasnu primjenu“, rekla je zamjenica generalnog direktora BEUC-a Ursula Pachl.

DMA bi trebalo da nametne promjene u poslovanju kompanija, tražeći od njih da svoje usluge razmjene poruka učine interoperabilnim i da poslovnim korisnicima omoguće pristup njihovim podacima. Poslovni korisnici bi mogli da promovišu konkurentske proizvode i usluge na platformi i da sklapaju ugovore sa kupcima van platformi.

Kompanijama neće biti dozvoljeno da daju prednost sopstvenim uslugama u odnosu na rivalske, niti da spriječe korisnike da uklone unapred instalirani softver ili aplikacije. Ova dva pravila posebno će dosta uticati na Google i Apple.

DSA zabranjuje ciljano oglašavanje usmjereno na djecu ili zasnovano na osjetljivim podacima kao što su vjera, pol, rasa i politička mišljenja. Takođe, „Dark patterns“ – zbunjujući ili obmanjujući korisnički interfejs dizajnirani da usmjere korisnike da donesu određene izbore biće zabranjeni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve