Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022
Rubrika:

EU pregovara sa SpaceX: Hoće Maskovim reketama da zamijeni ruske

Privatni američki konkurent evropskom ''Arianespace'' pojavio se kao ključni kandidat za popunjavanje privremenog jaza pored Japana i Indije, ali konačne odluke zavise od još uvijek neriješenog rasporeda za odloženu evropsku raketu ''Ariane 6''

Evropska svemirska agencija (ESA) započela je tehničke pregovore sa Maskovom kompanijom “SpaceX”, koji bi mogli da dovedu do privremenog korišćenja njegovih lansera, nakon što je sukob u Ukrajini blokirao pristup EU ruskim raketama “Sojuz”.

Privatni američki konkurent evropskom „Arianespace“ pojavio se kao ključni kandidat za popunjavanje privremenog jaza pored Japana i Indije, ali konačne odluke zavise od još uvijek neriješenog rasporeda za odloženu evropsku raketu „Ariane 6“.

„Rekao bih da postoje dvije i po opcije o kojima razgovaramo. Jedna je „SpaceX“ koja je jasna. Druga je vjerovatno Japan“, rekao je generalni direktor ESA Jozef Ašbaher za Rojters.

„Japan čeka prbi let svoje rakete sljedeće generacije. Druga opcija bi mogla da bude Indija“, dodao je on u intervjuu.

„Rekao bih da je “SpaceX” operativniji od njih i svakako jedno od rezervnih lansiranja koje gledamo.”

Ašbaher dodaje da su razgovori ostali u fazi istraživanja i da bi svako rezervno rješenje bilo privremeno.

Naravno da moramo da se uvjerimo da su prikladni. Nije kao da skačete u autobus”, rekao je on. Na primjer, interfejs između satelita i lansera mora biti prikladan i nosivost ne smije biti ugrožena nepoznatim tipovima vibracija lansiranja.

“Istražujemo tehničku kompatibilnost, ali još nismo tražili komercijalnu ponudu. Samo želimo da se uvjerimo da bi to bila opcija kako bismo donijeli odluku o traženju čvrste komercijalne ponude”, rekao je Ašbaher.

“SpaceX” nije odgovorio na zahtjev Rojtersa za komentar.

Političke posljedice ruske invazije na Ukrajinu već su bile blagodat za Space X “Falcon 9”, koji je pomeo druge kupce koji prekidaju veze sa sve izolovanijim svemirskim sektorom Moskve.

Satelitska internet kompanija “OneWeb”, konkurent Space X-u poduhvatu za satelitski internet “Starlink”, rezervisala je lansiranje “Falcon 9” u martu. Takođe je rezervisao indijsko lansiranje.

Northrop Grumman je u ponedjeljak rezervisao tri misije “Falcon 9” za transport NASA tereta do Međunarodne svemirske stanice dok dizajnira novu verziju svoje rakete Antares, čije je motore ruske proizvodnje Moskva povukla kao odgovor na sankcije.

Poziv za buđenje

Evropa je do sada zavisila od italijanske “Vege” za male terete, ruskog “Sojuza” za srednje i “Ariane 5” za teške misije. Sljedeća generacija “Vega C” predstavljena je prošlog mjeseca, a novi “Ariane 6″ je odložen do sljedeće godine.

Ašbaher je rekao da će precizniji raspored Ariane 6 biti jasniji u oktobru. Tek tada bi ESA finalizirala rezervni plan koji bi u novembru bio predstavljen ministrima 22 zemlje agencije.

„Ali da, vjerovatnoća potrebe za rezervnim lansiranjem je velika“, rekao je on. „Red veličine je svakako dobra šačica lansiranja za koja bi nam bila potrebna privremena rješenja.

Ašbaher je rekao da je sukob u Ukrajini pokazao decenijsku strategiju saradnje Evrope sa Rusijom u snabdevanju gasom i da druge oblasti, uključujući svemir, više ne funkcionišu.

„Ovo je bio poziv za buđenje, da smo previše zavisni od Rusije. I ovaj poziv za buđenje, moramo da se nadamo da će donosioci odluka to shvatiti koliko i ja, da moramo zaista da ojačamo našu evropsku sposobnost i nezavisnost. .”

Međutim, on je umanjio mogućnost da Rusija izvrši obećanje o povlačenju sa Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Novoimenovani ruski šef svemira Jurij Borisov rekao je prošlog mjeseca na televizijskom sastanku sa predsjednikom Vladimirom Putinom da će se Rusija povući sa ISS-a „poslije 2024. godine“.

Ali Borisov je kasnije pojasnio da se planovi Rusije nisu promijenili, a zapadni zvaničnici su rekli da ruska svemirska agencija nije saopštila nikakve nove planove za povlačenje.

„Realnost je da se u operativnom smislu rad na svemirskoj stanici odvija, rekao bih skoro nominalno“, rekao je Ašbaher za Rojters. „Zavisimo jedni od drugih, sviđalo nam se to ili ne, ali imamo mali izbor.

Najnovije

Sjutra oblačno i kišovito

Oblačno i kišovito. Često umjerena do jaka kiša, a tokom noći i pljuskovite padavine praćene jakim vjetrom. U većem dijelu zemlje se očekuju obilne...

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Sakupljeno preko 200 kesa komunalnog otpada

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu juče je uz, kako navode iz te inicijative, svesrdnu pomoć Opštine Mojkovac i njenog komunalnog preduzeća “Gradac”, organizovala akciju čišćenje...

Kompanija Spejs eks lansirala 52 Starlink satelita u Zemljinu orbitu

Kompanija Spejs eks (SpaceX) lansirala je 52 Starlink satelita u Zemljinu orbitu. Kako se navodi na sajtu SpaceX, lansiranje je bilo u subotu, 24. septembra...

U brodolomu u Bangladešu najmanje 23 mrtvih

Najmanje 23 osobe su danas poginule i oko 25 se vodi kao nestalo nakon što je čamac potonuo u reci Karotoa, na sjeveru Bangladeša,...

Nosilac liste SD u Baru Branislav Nenezić, na listi privrednici, najbolji sportisti, profesori…

Nosilac liste Socijaldemokrata za lokalne izbore u Baru, koji će biti održani 23. oktobra, biće Branislav Bane Nenezić, profesor fizičkog vaspitanja i predsjednik opštinskog odbora...

Najčitanije

Povezano

Kompanija Spejs eks lansirala 52 Starlink satelita u Zemljinu orbitu

Kompanija Spejs eks (SpaceX) lansirala je 52 Starlink satelita u Zemljinu orbitu. Kako se navodi na sajtu SpaceX, lansiranje je bilo u subotu, 24. septembra...

Dioničari Twittera odobrili prodaju Elonu Musku

Dioničari Twittera odobrili su sporazum o prodaji kompanije biznismenu Elonu Musku vrijedan 44 milijarde dolara. Kako piše BBC, odluka je donijeta tokom kratke video konferencije...

Elon Musk poziva direktora Twittera na javnu debatu

Samo dva dana nakon što je optužio kompaniju za prevaru, Elon Musk je pozvao izvršnog direktora Twitter-a Paraga Agrawala na javnu debatu o procentu...

Junajted postao predmet šale, čak se i Ilon Mask sa njima našalio

Ilon Mask se šalio sa Mančester Junajtedom na društvenim mrežama. Engleski velikan je u rezultatskom “kanalu” već godinama. Zbog toga je često predmet podsmijeha, naročito na...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve