Osnivač i prvi čovek moćne američke privatne investicione grupacije Blackstone Stiven Švarcman doniraće 150 miliona dolara britanskom univerzitetu Oksford za izgradnju Centra za humanističke nauke u sklopu kojeg će biti smješten Institut za proučavanje etike vještačke inteligencije.

Švarcman centar bi trebalo da ima programe od istorije do muzike, a u sklopu tog centra biće smješten Institut za etiku u vještačkoj inteligenciji.

“Gotovo hiljadu godina studije humanističkih nauka na Oksfordu su jezgru zapadne civilizacije i učenja. Moramo da obezbijedimo da se njegovi uvidi i načela mogu prilagoditi današnjem dinamičnom svijetu”, rekao je Švarcman u saopštenju.

Oko četvrtina studenata na Oksfordu studira humanističke nauke, uključujući savremene jezike, teologiju, filozofiju i engleski.

Sa tog univerziteta poručuju da će centar razmatrati uticaj vještačke inteligencije, koja bi mogla da predstavlja izazov u poimanju toga šta znači biti čovjek i promijeniti aspekte naših života.

Novi objekti koji se finansiraju donacijom uključuju koncertnu dvoranu od 500 mjesta i slušaonicu sa 250 sjedećih mjesta.

Švarcman je takođe donirao i američke univerzitete, uključujući 350 miliona dolara koje je dao Institutu za tehnologiju u Masačusetsu i 150 miliona dolara Jejlu. Na kineskom univerzitetu Cinghua 2013. godine osnovao je međunarodni program stipendija vrijedan 575 miliona dolara.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments