Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

DuckDuckGo: Uspon bezbjednog internet pretraživača

Ovaj pretraživač ne koristi podatke sa Googlea, a korisnici svaki put 'kreću od nule', budući da se ne čuva ni istorija pretraživanja, niti bilo koji drugi podaci uz pomoć kojih se na drugim pretraživačima kreiraju korisnički profili

Pretraživač DuckDuckGo, koji se fokusira na bezbjednost korisnika, nastavlja da raste, a u januaru je oboren rekord u broju dnevnih pretraga.

Privatnost internet građana je svakoga dana sve više ugrožena, pa potreba za bezbjednim načinima pretrage konstantno raste. Pretraživač DuckDuckGo postoji već neko vrijeme, budući da radi od 2008. godine. U posljednjih nekoliko godina se bitno promijenio, te privukao veći broj korisnika koji su na vrijeme shvatili da im je potreban pretraživač koji ne čuva podatke. Budući da ne zloupotrebljava informacije o korisnicima u marketinške svrhe, u okviru ovog pretraživača nema reklama ni kolačića, a kombinacija sa TOR softverom ga čini potpuno anonimnim.

DuckDuckGo je alternativa svim drugim pretraživačima, a procjenjuje se da će postajati sve popularniji, budući da spriječava zloupotrebu podataka. Ovaj pretraživač ne koristi podatke sa Googlea, a korisnici svaki put ‘kreću od nule’, budući da se ne čuva ni istorija pretraživanja, niti bilo koji drugi podaci uz pomoć kojih se na drugim pretraživačima kreiraju korisnički profili.

Budući da je sve više onih koji brinu o svojoj bezbjednosti na internetu, DuckDuckGo iz godine u godinu bilježi sve veći rast. Tako je tokom 2020. godine zabilježio rast od čak 62% kada je broj dnevnih pretraga u pitanju. U januaru 2021. godine prosječan broj dnevnih pretraga iznosi oko 90 miliona, a 11. januara je taj broj premašio 102 miliona, čime je postavljen novi rekord.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve