Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

DuckDuckGo ipak nije toliko privatni pretraživač

Stručnjak za bezbjednosne sisteme na internetu, Zek Edvards, otkrio je malverzacije korisničkim podacima od strane pretraživača DuckDuckGo koji je dozvoljavao slanje vaših podataka kompaniji Microsoft za korišćenje na LinkedIn i Bing domenima, a u cilju generisanja targetiranih i personalizovanih oglasa

Postoji li uopšte privatnost na internetu. Prije samo nekoliko dana prenijeli smo vijest kako Chrome Incognito mod za pretraživanje interneta uopšte nije inkognito, a već danas okrećemo se kontroverzi koja se tiče alternativnog rješenja za sigurno pretraživanje interneta – DuckDuckGo.

Korisnici su se okrenuli ovom pretraživaču vjerujući da su sa njim bezbjedni od praćenja i upotrebljavanja podataka u svrhe onlajn marketinga i ko zna čega još. Ali, nije ni DuckDuckGo siguran niti privatan kao što se predstavljao.

Dijeljenje vaših podataka

Stručnjak za bezbjednosne sisteme na internetu, Zek Edvards, otkrio je malverzacije korisničkim podacima od strane pretraživača DuckDuckGo koji je dozvoljavao slanje vaših podataka kompaniji Microsoft za korišćenje na LinkedIn i Bing domenima, a u cilju generisanja targetiranih i personalizovanih oglasa.

Pored toga, kako prenosi portal Betanews, DuckDuckGo je priznao kako postoji dogovor između njih i kompanije Microsoft za dozvolu raznim trekerima koji mogu da pristupe vašim informacijama i upotrebe ih na third-party sajtovima.

Prema riječima samog Zeka Edvardsa, “Ukoliko preuzmete najnoviju verziju DuckDuckGo pretraživača za iOS ili Android i nadate se da će on spriječiti prenos vaših podataka ka vlasnicima oglasnih servisa pod okriljem kompanije Microsoft, varate se, jer ovaj pretraživač ima tajnu funkcionalnost koja omogućava slanje vaših podataka”.

Važno je naglasiti da su trekeri kompanije Microsoft jedini koji imaju pristup vašim podacima prisutnim unutar ovog pretraživača, dok drugi, kao Google i Facebook to nemaju.

Damage control

Naravno, ukaljana čast mora se odbraniti, pa je tako izvršni direktor kompanije DuckDuckGo, Gejbriel Vajnberg, izjavio kako “Nikada nismo obećali potpunu anonimnost prilikom pretraživanja interneta, jer je tako nešto nemoguće imajući u vidu koliko se brzo trekeri mijenjaju kako bi izbjegli servise za zaštitu vaših podataka… Umjesto toga, mi govorimo o metodama zaštite podataka koje drugi pretraživači i ne pokušavaju da upotrebe – blokiranje third-party skripti za praćenje podataka prije nego što se učitaju na druge sajtove. Zato što radimo sve što je u našoj moći, naši korisnici dobijaju poboljšano očuvanje privatnosti podataka u poređenju sa pretraživačima kao što su Safari ili Firefox.”

U ovom trenutku DuckDuckGo jednostavno nije ono za šta se izdaje, ili se makar izdavao. Ostaje da se vidi kako će se to odraziti na ukupan broj korisnika ovog programa u budućnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve