Curiosity rover: Još jedan pejzaž sa Marsa

Posljednja fotografija snimljena je 1. novembra, na lokaciji Central Butte u Gale krateru, a u prvom planu su kamene formacije koje su privukle pažnju geologa, budući da podsjećaju na strukture sa Zemlje

Rover veličine prosječnog automobila, po imenu Curiosity, krenuo je put Marsa 26. novembra 2011. godine, te se na Crvenu planetu spustio u avgustu 2012. godine. Glavni zadatak mu je da istraži Gale krater, a najveće otkriće poslao je već 2013. godine, kada je utvrdio da su tekuća voda i hemijske komponente, koje na Zemlji ukazuju na postojanje života, jednom postojale i na Marsu. Pored toga na matičnu planetu već neko vrijeme šalje fotografije iz svog okruženja, i čovječanstvu približava daleki svijet pokriven crvenom prašinom.

Ilustracija

Posljednja fotografija snimljena je 1. novembra, na lokaciji Central Butte u Gale krateru, a u prvom planu su kamene formacije koje su privukle pažnju geologa, budući da podsjećaju na strukture sa Zemlje. U pozadini se vidi i prizor koji na prvu podsjeća na maglu ili oblak, a zapravo se radi o Mount Sharp i zidovima koji se podižu oko kratera koji mjeri 154 metra u prečniku.

Čovječanstvo se polako privikava na prizore iz dalekih svjetova koji, u paketu sa uzorcima i drugim podacima, nude informacije koje pružaju saznanja o drugim planetama, tako nude i potencijalno nove teorije o postanku i trajanju svijeta koji najbolje poznajemo.

Komentari

avatar