Rover veličine prosječnog automobila, po imenu Curiosity, krenuo je put Marsa 26. novembra 2011. godine, te se na Crvenu planetu spustio u avgustu 2012. godine. Glavni zadatak mu je da istraži Gale krater, a najveće otkriće poslao je već 2013. godine, kada je utvrdio da su tekuća voda i hemijske komponente, koje na Zemlji ukazuju na postojanje života, jednom postojale i na Marsu. Pored toga na matičnu planetu već neko vrijeme šalje fotografije iz svog okruženja, i čovječanstvu približava daleki svijet pokriven crvenom prašinom.

Ilustracija

Posljednja fotografija snimljena je 1. novembra, na lokaciji Central Butte u Gale krateru, a u prvom planu su kamene formacije koje su privukle pažnju geologa, budući da podsjećaju na strukture sa Zemlje. U pozadini se vidi i prizor koji na prvu podsjeća na maglu ili oblak, a zapravo se radi o Mount Sharp i zidovima koji se podižu oko kratera koji mjeri 154 metra u prečniku.

Čovječanstvo se polako privikava na prizore iz dalekih svjetova koji, u paketu sa uzorcima i drugim podacima, nude informacije koje pružaju saznanja o drugim planetama, tako nude i potencijalno nove teorije o postanku i trajanju svijeta koji najbolje poznajemo.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments