Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

CNET koristio AI za pisanje finansijskih tekstova 75 puta

CNET-ov sistem sastavlja postove sa dugačkim objašnjenjima o složenim finansijskim konceptima

Uz brzu evoluciju AI sistema za ćaskanje kao što su Chat-GPT, VALL-E i BlenderBot 3 i njihove rastuće sposobnosti da generišu tekst u rangu sa ljudskim piscima, roboti koji dolaze da preuzmu vaš posao pisanja postaju realna prijetnja. U CNET-u, to se očigledno već dešava.

The Byte je izvijestio da se čini da je popularna tehnološka stranica koristila tehnologiju automatizacije za proizvodnju niza objava finansijskih objašnjenja počevši od novembra 2022., pod autorstvom CNET Money Staff-a. Tek nakon što kliknete na autorski red, sajt otkriva da je članak generisan korišćenjem tehnologije automatizacije i temeljno uređen i provjeren od strane urednika. Pošto su se pojavile vijesti o njegovim aktivnostima, CNET je potom uklonio biografsku stranicu CNET Money Staff, kao i brojne postove koje je napisao.

Korišćenje generatora teksta trenutno nije široko rasprostranjena praksa u sferi novinarstva, ali kuće poput Associated Press-a i Washington Post-a su ih koristile za različite zadatke pisanja tekstova. Ali, kada medijska kuća napravi suštinski pomak u radu svoje redakcije kao što je ova, obično pošalju saopštenje za javnost ili objave na društvenim mrežama. Čini se da CNET nije javno objavio da ovaj program postoji izvan padajućeg prozora objašnjenja.

Razlika u kvalitetu između CNET-ovog sistema i AP-a je velika. AP sistem je glorifikovano spajanje pošte, koje gura određene djelove podataka u unaprijed formatirane prazne priče za dnevne objave i druge novinarske zadatke koji se često ponavljaju. CNET-ov sistem, s druge strane, izgleda da je daleko sposobniji, te sastavlja postove sa dugačkim objašnjenjima o složenim finansijskim konceptima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve