Iako je na ubedljivom prvom mjestu, Chrome mora da vodi računa da bude ispred svojih rivala po svim pitanjima, pa i po pitanju bezbjednosti korisnika. Tako je i sa verzijom Chrome 86, koja je do korisnika stigla 6. oktobra, i to sa značajnim sigurnosnim unapređenjima.

Logo Google Chrome-a (Foto: AP Photo/Mark Lennihan)

Tako Chrome 86 donosi veću sigurnost na desktop, te mobilne platforme, a najprije kroz poboljšanje koje se tiče lozinki, zaštite od sumnjivih fajlova, te kroz biometrijske mjere u slučaju da korisnici u okviru pregledača čuvaju svoje passworde. Tu je i podrška za „.well-known/change-password“ fajl, koji služi da se lakše zamijene kompromitovane lozinke. Naime, kada Chrome provjerava sačuvane lozinke koje su korišćene za logovanje automatski detektuje one koje su dio nekog curenja podataka, te korisnike obavještava da bi trebalo da ih zamijene.

Sa Google Chrome 83 verzijom stigla je funkcija Safety Check, a sa varijantom 86 ova sigurnosna mjera dolazi i na mobilnu verziju pregledača. Desktop korisnici su u maju dobili Enhanced Safe Browser, a funkcija sada stiže i na Android, što korisnicima donosi zaštitu u realnom vremenu tokom pretraživanja interneta i preuzimanja fajlova. Pored toga Google već neko vrijeme blokira i sadržaje koji stižu sa nesigurnih HTTP konekcija, a to sada važi i za mešovite konekcije – kada se neka lokacija otvori kao HTTPS web sajt, da bi potom prešla u sada nepoželjni HTTP.

Sa Chrome-om 86 stigle su i zakrpe za brojne ranjivosti, a korisnici mogu da testiraju i eksperimentalne funkcije, poput mogućnosti da se edituju sačuvane lozinke. Oni čiji se pregledač nije automatski ažurirao novu verziju mogu da preuzmu preko Settings -> Help -> About Google Chrome.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve