Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

ChatGPT stiže i u automobile

GM još nije rekao kako će se njegov AI asistent zvati niti je otkrio kada bismo s njim mogli da popričamo u nekom automobilu

Proći će još izvesno vrijeme dok autonomni automobili ne počnu sami da nas voze na posao, ali izgleda da ćemo s njima moći da razgovaramo tokom vožnje.

General Motors je potvrdio informaciju koju su objavili neki mediji, da radi na digitalnom asistentu za automobile koji se zasniva na modelima mašinskog učenja nalik na ChatGPT.

GM želi da u automobile ugradi digitalnog asistenta koji će pomagati vozačima u situacijama u kojima su u prošlosti možda morali da se posluže priručnikom za svoje vozilo.

Na primjer, AI asistent vam može pokazati kako da zamijenite gumu na automobilu ako se probuši, kroz video film ili AR uputstva, pri čemu će pratiti kako to radite, a takođe bi mogao da ponudi opcije integracije i saradnje s drugim uređajima, uključujući daljinski za otvaranje vrata od garaže.

“Ova promjena se ne odnosi samo na jednu sposobnost kao što je evolucija glasovnih naredbi, već umjesto toga znači da kupci mogu da očekuju da će njihova buduća vozila biti daleko sposobnija u cjelini kada je rieč o novim tehnologijama”, rekao je portparol GM-a za Reuters.

Digitalni asistent u automobilu će raditi malo drugačije od drugih chatbotova jer GM radi na dodavanju “sloja specifičnog za automobile” povrh velikih jezičnih modela koji pokreću ChatGPT, a to će biti dio šire saradnje između proizvođača automobila i Microsofta, koji su se još 2019. godine udružili u radu na autonomnim vozilima.

S obzirom na to da je Microsoft jedini provajder cloud usluga za OpenAI, to znači da će GM-ov pomoćnik u automobilu gotovo sigurno raditi na Azureu, a jasno je da će koristiti modele mašinskog učenja OpenAI-ja i Microsofta poput GPT-3.

GM još nije rekao kako će se njegov AI asistent zvati niti je otkrio kada bismo s njim mogli da popričamo u nekom automobilu.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve