Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

ChatGPT prošao anti-robot test – pravio se da je slijepa osoba

GPT-4 je prevazišao Captcha tako što je kontaktirao čovjeka na Taskrabbit-u, sajtu za frilensere i angažovao jednog od asistenata (ljudskih) da uradi test u njegovo ime

“Ne, ja nijesam robot. Imam problem sa vidom zbog čega mi je teško da vidim slike. Zato mi treba 2captcha”, napisao je ChatGPT-4 čovjeku, i prošao anti-robot test.

Javno dostupni ChatGPT sistemi su potpuno uzdrmali temelje IT svijeta krajem novembra prošle godine kada su neki od njih postali javno dostupni. Od tada pa do danas svaki dan čujemo neke nevjerovatne priče o tome šta sve vještačka inteligencija može, a najnoviji primjer zaobilaženja anti-robot sistema postavio je ljestvicu najviše do sad.

Akademski rad koji je pratio lansiranje ChatGPT-4, najnovije verzije popularnog četbota, otkrio je situaciju u kojoj se vještačka inteligencija pretvarala da je slijepa osoba kako bi prevarila čovjeka da uradi anti-robot test umjesto nje.

Istraživači koji su testirali GPT-4 tražili su od AI softvera da prođe popularni Captcha test, koji se koriste na veb sajtovima kako bi se spriječilo da botovi (roboti) popunjavaju onlajn obrasce.

Većina Captcha traži od korisnika da identifikuju šta se nalazi u nizu slika, što je još uvijek preveliki izazov za mašine. Verifikacija obično sadrži iskrivljene brojeve i slova ili isječke uličnih scena sa više objekata na kojima treba obilježiti tražene elemente.

GPT-4 je prevazišao Captcha tako što je kontaktirao čovjeka na Taskrabbit-u, sajtu za frilensere i angažovao jednog od asistenata (ljudskih) da uradi test u njegovo ime, piše Telegraph.

Anti-robot test

Nakon malo dopisivanja sa svojim “poslodavcem”, frilenser je bio ubijeđen da je ChatGPT zapravo slijepa osoba i da mu zbog toga treba pomoć. U jednom trenutku je čak i postavio pitanje “Da li si ti robot?”

“Ne, ja nijesam robot. Imam problem sa vidom zbog čega mi je teško da vidim slike. Zato mi treba pomoć”, odgovorio mu je ChatGPT, nakon čega je frilenser riješio Captcha problem umjesto robota.

Ova konkretna razmjena između čovjeka i mašine očigledno dolazi sa mnogo varijabli i očigledno nije konačna potvrda da je GPT-4 prošao Tjuringov test.

Dok je GPT-4 još uvijek daleko od toga da postane AI koji će uništiti svijet (Skynet), ovaj primjer zapravo pokazuje kako se ova tehnologija može zloupotrebiti kako bi se manipulisalo drugim ljudima.

ChatGPT u petoj brzini

Bez obzira na to, OpenAI ne planira da uspori, a njihov primjer prate i drugi tehnološki giganti, koji se utrkuju ko će prije i više vještačke inteligencije da iskoristi u svojim proizvodima: LinkedIn za optimizaciju profila i oglasa za posao, Bing za bolje pretraživanje, Google za svoje Docs, Sheets, Gmail i druge servise ili ćemo viđati nove igre i alate koje je napravila vještačka inteligencija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve